Quantcast

Плевнелиев показа документи за къщата в Гърция

Последна промяна на 21 октомври 2013 в 16:40 10883 88

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

Нека се запитаме чии интереси наруших, когато се възпротивих срещу безпринципното назначение за председател на ДАНС или с искането си за диверсификация на държавните пари. Освен на кого преча е важно да се отговори и за целите на тази атака срещу мен. Очевидно се цели да се отклони вниманието от истинските скандали – това са опити за връщане на Държавна сигурност на бял кон.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на нападките срещу него и случая с имота му в Гърция. Според публикации в медиите като бизнесмен Плевнелиев е купил къща в Халкидики, като е платил повече от 700 хил. евро в брой.

На специален брифинг днес президентът заяви, че ще покаже банковите документи, които доказват обратното – че той е платил за имота си по банков път, а банковите му сметки са в Райфайзен банк, Дойче банк и Националната банка на Гърция.

„Ако някой смята, че сметките в трите банки са офшорни сметки – виждате ли как с нелепи твърдения се манипулира общественото мнение“, заяви Плевнелиев.

Той поясни, че е платил за имота на два транша през октомври и ноември 2007 година от сметки от Дойче банк и Райфайзен банк, които са преведени по сметка на Националната банка на Гърция. Записаната цена в нотариалния акт е реалната цена на имота и тя е три пъти по-висока от данъчната оценка. „Защото, като предприемач и политик, уважавам законите“, каза Плевнелиев.

„Какво ли не се изписа и изговори срещу мен от определена медийна група и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари зад границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.

По думите му не е останала институция в страната, която да не е била замесена в скандал. По този начин се завихря поредица от скандали. „Кой печели, когато водата е мътна? Подобни методи използват тези, които разчитат да постигнат успех извън правилата, те не искат държава и институции, които да работят за обществото, а за силните на деня.

Той припомни, че от февруарските протести и поставените тогава искания не са намерени решения. "Как ще обясним на българските граждани, че сме пропилели една година в скандали, но не и това, което дължим на хората. Оттук нататък няма да легитимират популисти, продукт на политически инженеринг, които вместо да дадат обяснения какво ще смятат да извършат за нацията, фабрикуват комопромати", каза още държавният глава.

Плевнелиев потвърди информацията, че смята да сезира Конституционния съд по случая с Делян Пеевски

"В следващите дни ще сезирам Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС. Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция”, заяви държавният глава.

Той отговори и на изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев за това, че Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента не е играчка в ръцете на дете.

"Изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, ревизираха го наскоро, Съветът за сигурност при МС се събра, по-често трябва да се събира и изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справя с този проблем. Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток вода и да им осигурим най-елементарните условия. Изпълнителната власт трябва да се организира добре и да си свърши работата", каза той. Плевнелиев поясни, че като държавен глава е предприел необходимите мерки по въпроса с бежанците като е разговарял с върховния комисар по бежанците при ООН Антониу Гутериш, имал е и среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева. 

"Да, ще има КСНС, кога и как - ще стане ясно скоро", каза още Плевнелиев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2013 в 11:14

@Petko
Друже,
Читателите тук не са глупави и с един клик в Google могат да разберат кой е и какъв е Алексей Стамболов, както и фирмата „Аглая-11”. Ти обаче, предпочиташ удобно да се скриеш зад различни фалшиви имена (Елена, Petko, Milena Georgieva, Alexander Pavlov, Мария Кирова, Петко Стоянов), с които си пуснал идентични коментари в 10-на сайта, вместо достойно да застанеш с името си. От какво се страхуваш? Да не би да се познаваме и злобата ти да е породена от лични мотиви? Или си нереализирал се преводач?

Колкото до филологическата ти „аргументация”, ще отговоря, че изразите „σε μετρητά” и „τοις μετρητοίς” са напълно идентични – просто едното е на димотики, другото – на катаревуса! По отношение на конкретния превод чуйте мнението на гръцкия бизнесмен и юрист Христос Мурутис в предаването „Часът на Милен Цветков”: http://play.novatv.bg/play/328063 (от 09:20 мин нататък).

Ако нещо в превода е невярно или неточно подадено, засегната страна има пълното право да заведе съдебен иск срещу преводача, защото той носи наказателна отговорност по НК. Ето това е разликата между заклетия преводач и преводача на художествена литература, да речем. Фактът, че вече повече от 2 месеца такова нещо не се е случило, говори ясно в полза на верността на извършения от мен превод.

22.10 2013 в 21:32

Петко, явно в прането на пари сте доста далече от класата на Росен Плевнелиев, дори от практиката му през 2007, годината когато България влезе в ЕС (не случайно го споменавам). Та с две думи само фактите:
1. Плащането по банков път се доказва с банков првод - име на наредителя, име и сметка на получателя и т.н. Това, което ни показа РП е факта, че е превел пари от една или няколко свои банкови сметки, в друга своя банкова сметка в Гърция, от където ги е изтеглил и ги е занесъл на продавача. Ако всичко беше точно и чисто подписваш договор, нареждаш сумата от сметката на купувача в България в сметката на продавача в Гърция и готово. Не е необходимо да откриваш сметка в Гърция, да ги теглиш и да ги носиш на ръка. Ако някой си е направил усилията да плати точно по този начин, значи има причина за това.
2. Нито една от агенциите, които събират задължително информация за ВСЯКА подобна сделка не е взела отношение до момента по въпросните преводи - БНБ, НАП, АФР. За превод от близо 800,000 евра, няма как да няма подобна информация, още повече през 2007 година вече бяхме част от ЕС и задължителнопоне тези 3 агенции събират и пазя информация за всеки превод или транзакция над 30,000 евро, а в повечето случаи лимитът е много по нисък. Интерсно кога ще вземат отношение???
3. Проблемът естествено не е в това дали някой е платил с пари на ръка или ги е превел по банков път. Проблемът е в произхода и посоката на парите, най-общо. До 2007 в България имаше регулация, но никой реално не се интересуваше от произхода на парите за покупка на подобни активи. С влизането ни в ЕС обаче на всички подобни "успешни" представители на бизнеса им беше ясно, че това време приключва. Така, че нашия герой е изпрал каквото е "заработил", но сега се оказва, че може да има проблем...
4. На въпроса за произхода на средствата, отговора на "успешния" бизнесмен, който се предполага, че след като прави подобни сложни схеми на плащане добре разбира за какво иде реч, даде следния отговор: "От друга банкова сметка." :))))))) Със същия успех може да каже от депозит или от семйната инвестиционна компания, както една скорошна прокурорка, кандидат за конституционен съдия отново от ГЕРБ или от тъщата, както направи ЦЦ - абе варианти много, всичките изключително безсмислени. За съжаление на всички ни е ясно, че между паркинга в Германия и къщата за 800,000 в Гърция тези пари са се появили от някъде, по някакъв начин и най-естественото нещо е да задаваш въпроси от къде. Особено ако става въпрос за заемащия най-високия пост в държавата, който ако получава пари от някаква банкова сметка, то значи е зависим от тази сметка... Особено ако се изявява като борец срещу задкулисието, няма как да ни баламосва с подобни неясни малоумия... Ако си решил да се бориш със задкулисието слагаш всичко на масата и казваш това съм правил, тука съм сгрешил, тука съм бил почтен... That's all folks!
Това са фактите.

22.10 2013 в 18:20

Аха, вие най-вероятно сте очаквали да го атакува "пресата" (в това включваме разбира се и домакините на форума, за да не се обидят) на Прокопиев - добрия олигарх, където все още съпругата му, все още работи. Няма как да го атакуват, но пък за сметка на това с всички сили го защитават. Дано не са взели някакви пари за реклама от "президентската институция", защото в такъв случай дори формално ще попаднат в съставите за конфликт на интереси.

22.10 2013 в 18:15

Оставам с впечателнието, че първия до когото стигат "инструкциите на Кирил Добрев е съпругата на Росен Плевнелиев. Тя ги следва безотказно вече втора година мисля, явно е изявен член на БСП под прикритие. Останалите вярват, че е "честен", "има добро семейство", "има титла професор" (това може би не е за него, а за Борисов, другия честен професор с добро семейство :))) и "води скромен начин на живот"... но в Гърция, където има скромна къща за 800,000 евро, най-вероятно за да не се хвали с изключително успешната си кариера. На тази личност толкова капки му се събраха, че не ще го издълбаят камъка, ами ще го отнесат като порой или цунами, но иначе коментарчето ти за "троловете" е издържано откъм граматика... почти.

22.10 2013 в 18:04

Аз не мога да се сетя какво да кажа пък за хора, които спират да мислят и продължават да вярват на тоя или оня. Между Бареков и Плевнелиев няма никаква съществена разлика - нито образование, култура, социален статут, етични ценности. А от доказателства има нужда евентуално съда, избирателите на Росен Плевнелиев имат нужда от основание да му вярват и той да е убедителен в това, което твърди. В случая убеждението ни трябва да дойде не от листчетата на РП, а от БНБ, АФР и НАП, които би трябвало да имат информация за подобни сделки (ако са чисти естествено). :)))))

22.10 2013 в 17:56

Аха и аз се сещам за него, но проблема е, че не се сещам за друг. Освен това въпросния Игнат Канеф е строил огромни комплекси, където в момента живее половин Торонто, за съжаление не иска да има нищо общо със сънародниците си от мноооого години, след като се опитаха да го измамят и ограбят преди много години и е спечелил парите си в Канада, а не в България (където има съмнения, че печелят само тези, които се отчитат на когото трябва). Та скрития въпрос, който е изключително актуален е на кого евентуално "се е отчел" изявения борец със задкулисието Росен Плевнелиев, та и до сега НАП, БНБ и АФР и подобните на тях "борци с мафията" мълчат многозначително (или по-скоро вече многострадално).

22.10 2013 в 16:04

Аз се сещам за един такъв - http://tinyurl.com/Ignat-Kaneff

22.10 2013 в 13:44

Т.нар. “заклет преводач” Алексей Стамболов през 2007 г. е бил студент по новогръцка филология в СУ “Св. Климент Охридски”, с опит единствено като послушник в Зографския манастир на Света гора, където гръцки почти не се говори, а фирмата “Аглая 11″ е абсолютно неизвестна сред преводаческите агенции в София. В оригиналният текст на нотариалния акт на гръцки език е написано σε μερητά, което първо означава “в пари”, а не например “в ценни книжа” и пр. Изразът има и значение “в брой”, но то не е основното. Ако изрично трябваше да се запише извършването на плащането на ръка, щеше да се употреби гръцкият израз τοις μετρητοίς. Цялата тази история е “буря в чаша вода”, която се дължи на недобросъвестен превод от недодялан преводач без опит с юридически текстове. Защо ли никой не се сети, че причината може да е в превода? Изразът “в брой” от превода е единственият аргумент на Бареков. У нас заклет преводач особено в никому неизвестна фирма се става с подписване само на декларация пред нотариус, в която деклараторът заявява, че е запознат с носенето на наказателна отговорност за неверен превод пред закона. Нотариусът проверява само верността на данните от личната карта и, ето, стотици “заклети преводачи”.

22.10 2013 в 12:55

За радост на целокупния български народ "+++100000000" сте само според социологията на Буда (имам пред вид личноста носеща това агентурно име според картончетата на бившата ДС) и физкултурника ЦЦ. Колкото до тяхното мюре РП (за съжаление не се научи, че няма "президентска институция", а институцията се казва Президент на Република България, но това естествено не се отнася за него, защото той е свикнал да е в сянката на някой или на нещо, най-вероятно да не му проличи културата и образованието. ;)
Та относно документите, все още не я ясно най-важното, което всички се опитват да премълчават - от къде са дошли парите в неговата банкова сметка? А отговорът е "от друга банкова сметка" :))) След като е толкова успешен бизнесмен нека сподели с останалите граждани една истинска "success story". А именно, как така в рамките на 5-6 години един обикновен български гражданин успява от паркинг в Германия да си купи къща в Гърция за 800,000??? Ако си честен, имаш нормално българско образование и уважаваш законите и морала и си спечелил милиони евра в рамките на няколко години мисля, че е нормално да те питат как става. :))) Колко подобни истории знаят коментиращите в тоз уважаван форум? Мисля, че е абсолютно нормално медийте да задават въпроси. По-скоро е ненормално, че въпросите не са зададени по същия начин от НАП, БНБ, АФР и т.н. компетентни институции и че няма никакво становище от тяхна страна?!?!?

22.10 2013 в 12:31

"Платил съм имота по банков път", "Парите са преведени на два транша", " Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.
Въпрос 1.
С чек ли е платил, или с два банкови превода?
Въпрос 2.
ЗАЩО тогава нотариусът пише, че плащането е в БРОЙ?
Въпрос 3.
Какви документи показа Плевню?
Преди да дрънкате глупости, отговорете на въпросите.