Гардове на НСО ранени, докато пазели нападателя

19 януари 2013 в 16:40 4644 1

Тодор Коджейков Снимка: БГНЕС
Тодор Коджейков Снимка: БГНЕС

Служители на Националната служба за охрана са били ранени, докато са се опитвали да опазят от физическо насилие нападателя на Ахмед Доган непосредствено след покушението.

Това обяви шефът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков на извънредна пресконференция в НДК.

25-годишният Октай Хасанов Енимехмедов изскочи на сцената, докато Ахмед Доган четеше речта си пред делегатите на Осмата конференция на ДПС с насочен пистолет към главата на Сокола. Той се е опитал да произведе два изстрела, но оръжието (газов пистолет) е блокирало, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който също дойде в НДК.

Веднага след нападението десетки делегати се втурнаха към сцената, събориха нападателя и започнаха да го ритат, удрят с юмруци и крещят "Убийте го!". Това продължи няколко минути, преди охраната да се намеси и да извади Октай от кръга ритащи го и блъскащи делегати.

Забавилата се реакция на НСО лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като "пълен провал" и поиска оставката на шефа Коджейков. Вината за побоя е на НСО, заяви и лидерът на ДСБ Иван Костов.

На пресконференция днес ген. Коджейков заяви, че НСО не е отговаряло за организацията по охраната по време на конференцията. Службата получила писмо от ДПС, в което се казвало, че вътрешната охрана се поема изцяло от фирма "Крон Секюрити", охраняваща НДК.

"Гостите и делегатите от страна и чужбина ще бъдат настанени еди къде си. Поканени са еди кой си и еди как си. Вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите ще се осъществи от страна на фирма „Крон”, охраняваща сградата на НДК", се казва в писмото, прочетено от Коджейков.

НСО осигурило само хората с рентгени и апарати, които проверяват за оръжие и взривоопасни вещества и са проверявали само хората, които са били подавани от самите организатори или от фирмата, която е правила пропускателния режим (например при обемисти багажи или палта). 

Няма как да се каже колко служители са охранявали Доган - каза Коджейков.

Съосновател и управител на "Крон" е ген. Кирил Радев, бивш шеф на НСБОП.

В коментар за БНТ той отрече фирмата да е била ангажирана с регистрацията на гостите и проверката им. Работата ни беше само да насочваме гостите и делегатите към залата, повечето от които не бяха от София, обясни ген. Радев.

 

 

Кирил Радев работи в системата на МВР от 1980 г. Бил е в икономическа полиция. През 1992 г., когато вътрешен министър е Йордан Соколов, а главен секретар - Богомил Бонев, става директор на Централната служба за борба с организираната престъпност. Радев подава оставка през март 1993 г. През 1997 г. отново е назначен за шеф на НСБОП. След ремонта на кабинета на Костов Радев е освободен.

Радев е наследен на поста от Румен Миланов, който впоследствие оглави и БОРКОР.

Сред клиентите на "Крон Секюрити", публикувани на сайта на дружеството, са БТК, "Технополис България", Общинска банка, Общинска застрахователна компания, Юрогрийн, "Интерснак", "България" ЕООД, "Юви и Ко" ЕООД, "Борима" ЕАД, "Жилищни кооперации", Историческият музей в Казанлък, СД "Рудин" - Стара Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови