Опозицията: Никой в КСНС не повярва на Цветанов

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 09:50 3496 1

Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

Нито един от членовете на Консултативния съвет по национална сигурност не е приел тезата на Цветан Цветанов, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас. Убедителни доказателства по време на заседанието не са били представени.

Тази позиция изразиха опозиционните лидери Иван Костов (Синята коалиция), Сергей Станишев (Коалиция за България) и Волен Сидеров ("Атака") по време на днешното пленарно заседание.

"По време на 6-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност не беше представено нито едно убедително доказателство от Цветанов за вината на "Хизбула". Г-н Красимир Велчев (ГЕРБ) може да потвърди това (бел. ред. - по-късно Велчев не отрече думите му, само каза, че информацията била конфиденциална). Бяха представени само някакви шофьорски книжки и напоително беше разказано от Цветанов за двама от тримата заподозрени, чиито роднини се били срещали или си направили снимки с хора, свързани с "Хизбула"", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той бе категоричен: КСНС не прие тезата, обявена от вицепремиера след края на съвета.

"България стана инструмент на Израел. Това изявление беше необходимо, за да бъде осъществена инвазията, която САЩ и Израел планират срещу Сирия и Иран и която може да доведе до Трета световна война", каза още Сидеров.

Той припомни визитите на премиера Борисов и заместника му Цветанов в САЩ и на външния министър Николай Младенов в Израел. Та чухме и крилатата фраза на Младенов: "Който удря по Израел, удря по България. За пръв път чувам, че Израел и България са се слели в една държава. От чие име го каза това? Кой го упълномощи да говори такива нелепости?"

Това, по думите на Сидеров, дало основание на САЩ и Израел да поискат ЕС да признае, че "Хизбула" е терористична организация. "Но лидерите на ЕС не са склонни -  те се държат малко по-самостоятелно от лидерите на България".

Излизайки на трибуната, червеният лидер Сергей Станишев потвърди, че "в доклада на министъра на вътрешните работи не прозвучаха убедителни доказателства" и подчерта, че изявлението на Цветанов е било направено под външен натиск.

Тъмносиният лидер Иван Костов подчерта:

"Заседанието на КСНС беше зле подготвено. За пръв път от 10 г. на участниците не беше представен нито един писмен материал. Това показва степента на несериозност към толкова тежки  и важни проблеми. Практически ние сме в състояние на поява на нови рискове за националната ни сигурност".

"Проведеният КСНС демонстрира разединеност и слабост - това е голям провал в управлението на ГЕРБ и е недопустим провал за президента", заяви Костов и припомни, че Синята коалиция е снела доверието си от Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови