Нов ВСС, нов късмет

Юлиан Христов 03 октомври 2012 в 15:00 1963 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Съдебната власт вече официално си има нови покровители. Членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС) положиха клетва на церемония в Съдебната палата в София в присъствието на президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, дипломати и "тримата първи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов не уважиха събитието, а новите членове на съвета бяха поздравени от името на кабинета от правосъдния министър Диана Ковачева. 

Пожеланията

Председателят на парламента пожела на новоизбраните членове на съвета в техния мандат да отпадне механизмът за мониторинг и оценка на Европейската комисия, в който пет години страната ни търпеше критики за лоша съдебна система. Държавният глава пък се обърна към членовете на съвета да вземат решенията си не "заради Брюксел и партийни зависимости, а заради справедливостта". Според Плевнелиев новият съвет е дал силна заявка за прозрачност.  

В по-критичен дух бяха изказванията на главния прокурор и председателя на ВКС. Борис Велчев, за когото това е третият състав на ВСС, с който работи, призна, че вероятно старият съвет не е взимал най-правилните решения, но пък се е работило честно. "Да забравим лозунгите и да се концентрираме върху проблемите", така той се обърна към новите си колеги, с които ще работи кратко време. Велчев смята, че първата работа на съвета е да се заеме с решаването на проблема с натовареността на магистратите. Той предупреди новите членове на съвета, че в края на мандата им със сигурност няма да бъдат най-обичаната институция и че ще бъдат изправени пред постоянни нападки и хуления.

Проф. Лазар Груев заяви, че ВСС е уникален модел на управление, който е пресечна точка на различните власти. Той деликатно подчерта отговорността на правосъдния министър, който председателства органа, като припомни, че това е единственият министър, който е споменат в Конституцията. "Всеки ден е битка за справедливост, а справедливостта няма алтернатива", така Груев описа задълженията на съвета. 

Кой ще балансира везните на Темида

Тримата по право, които влизат в съвета са председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд заедно с главния прокурор. В останалата част съветът е разделен по равно между парламента и съдебната власт, които излъчват по 11 души. Политически превес в парламентарната квота има ГЕРБ. Въпреки, че едва петима човека на партията влязоха в съвета, негласно се смята, че излъчените от РЗС и "Атака" членове на съвета са склонни да "дават рамо" за прокарването на решения в интерес на управляващите. От страна на съдебната квота трима са сочени за проводници на решения на ГЕРБ, но останалите, сред които има и отявлени критици на властта, минават в графата "непредсказуеми". 

Битката за новия главен прокурор се очертава да бъде много тежка. Това ще бъде първото много важно решение, което ВСС трябва да вземе. Имайки пред вид несигурното разпределение на силите, изходът от това решение е почти непредвидим, като се има пред вид, че назначаването на главния прокурор става с указ на президента. Той пък има право да не уважи решението на съвета, като го върне решението. 

Борис Велчев, чийто мандат изтича февруари догодина, вероятно ще напусне поста си доста преди това, защото името му се спряга за президентската кандидатура в Конституционния съд, която трябва да бъде излъчена съвсем скоро. Едно от спряганите имена за нов главен прокурор, е соченият за любимец на вътрешния министър Сотир Цацаров, който е председател на Окръжния съд в Пловдив. Слуховете вкараха в несъстоялата се още битка и имената на софийския градски прокурор Николай Кокинов, заместник главните прокурори Бойко Найденов и Галина Тонева и депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов. 

Натовареността

Думата "натовареност" вероятно ще описва работата на съвета в първите му месеци. Първо, защото натовареността и очакванията от работата на новия ВСС ще е огромна, като се има пред вид, че органът ще трябва да докаже своята дистанцираност от предходниците си и постоянните скандали, които съпътстваха работата на "правителството на съдебната власт". 

На второ място трябва да бъде решен веднъж за винаги проблемът с натовареността в работата на съдилищата - нещо, на което беше обърнато особено внимание в последния доклад на Европейската комисия. В първия ден на новия съвет, освен от главния прокурор, за проблема припомни и председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която вече поиска спешно обявяване на конкурс за попълване на 10 свободни щатни бройки в съда. Причината - в момента в СГС има 23-ма командировани съдии от страната, като 16 от тях са от Софийския районен съд. В същото време от районния съд, който е и най-натовареният в страната, се обърнаха с безпрецедентен зов за помощ. От там призоваха колегите си, които изявят желание да бъдат командировани, да го направят, за да помогнат с кадровия проблем в съда. 

ВСС избра Соня Найденова за председател

На първото заседание 17 от новите членове на Висшия съдебен съвет избраха Соня Найденова за представляващ съвета.

Найденова беше предложена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Тя е избрана във ВСС от парламентарната квота (издигната от ГЕРБ).  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!