Списъкът с църковни делегати бил фалшифициран

Борислава Бибиновска 12 януари 2013 в 15:16 1670 1

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Списъците с делегати за Патриаршеския събор, на който ще се избере нов глава на Българската католическа църква, ще бъдат фалшифицирани, твърди архиерейският наместник в Самоков отец Петър Стоименов пред БГНЕС.

"Какъвто и списък с предложени за епархийски избиратели да се представи на избора в неделя, той ще бъде нелегитимен, защото ще бъде подправен", смята Стоименов.

По думите му създалата се в последните дни ситуация е патова и се дължи на амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена.

"Отдавам това на някакъв замисъл на управляващия митрополит, за да може да се легитимира и след това да го избират. Евентуално, ако изберат неговите хора, а те са всички негови хора в тези листи, да го изберат за патриарх, пази Боже", заяви самоковският духовник.

"Задкулисно, със заплахи, ултиматуми и принуда на някои архиерейски наместници и епархийски съветници. Принуждават ги да подпишат този списък на избирателите, за да може изборът в неделя да им се узакони. Това не би трябвало да се допуска в Светия Синод, защото това е в разрез с устава на църквата", добави още отец Петър.

Скандалът около избора на епархийски делегати за Патриаршеския събор, който ще се проведе на 24 февруари, нажежи страстите в Църквата.

Няколко месеца след противоречията около избора за временен наместник-председател на Светия синод, днес духовниците се хванаха за расото в спор за излъчването на делегати от Софийска епархия.

Списъкът с имена, предложен от временно изпълняващ длъжността Софийски митрополит дядо Кирил, породи съмнения за компетентността и безкористните намерения на митрополита относно настоящия избор за патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

На два пъти от Софийска епархия отхвърлиха предложените от Кирил имена под претекст, че въпросните са неразпознаваеми и непознати в църковните среди и не се възприемат като миряни.

Също така се установи, че списъка на Кирил има предложени само духовни представители от София, а от останалите седем духовни околии няма нито един.

Уставът на Българската православна църква (БПЦ) предвижда на 13 януари в епархийските центрове да бъдат излъчени общо 80 епархийски избиратели (по трима клирици и двама миряни от всички епархий). Софийска епархия ще има правото да избере шестима клирици и четирима миряни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!