Никой не иска Борисов, ГЕРБ настояват да управляват сами

Елица Мартинова 12 май 2013 в 21:49 4052 13

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще се опитат да управляват сами, дори ако това означава кабинет на малцинството. От БСП са готови да преговарят с всички партии, които са срещу бившите управляващи. ДПС и „Атака” са категорични, че няма да подкрепят хората на Бойко Борисов. Това става ясно от коментарите по прогнозните резултати на изявените лица в партиите, които до момента са сигурни участници в 42-рото Народно събрание.

От ГЕРБ бяха категорични, че за преговори с БСП не може да става дума. Бившите управляващи заявиха, че ще търсят подкрепата на другите партии, но без да влизат в коалиция.

„Не бихме се ангажирали с коалиция с БСП - в тази й конфигурация, с тези спекулации, с тази агресия, с компроматната война, която социалистите водят. Бихме сформирали такова правителство, в което получим подкрепа, но това не означава коалиция”, каза шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Становището му бе подкрепено от бившия енергиен министър Делян Добрев.

„Не знам защо колегите от БСП се ангажират с прогнози за коалиции, след като не са първа политическа сила. Не мога да ви отговоря на въпроса за коалиции, защото в тази кампания всички са срещу ГЕРБ, защото ГЕРБ променя статуквото. Едно е сигурно – коалиция с БСП не може да има”, каза Добрев.

„ГЕРБ е първа политическа сила, дали ще бъде достатъчно за самостоятелен кабинет, тепърва ще става ясно. Готови сме да поемем отговорността за управлението на страната, коалиция за нас не е препоръчителен вариант, защото подменя волята на избирателя. Бихме приели подкрепа от други политически сили, които споделят принципите в програмата, но без участие в коалиция. Готови сме да бъдем и в опозиция. Категорично сигурно е, че с БСП не може да има коалиции заради принципните ни разлики”, изтъкна бившият министър по европейските фондове Томислав Дончев.

Лиляна Павлова също обясни, че приоритетно за ГЕРБ е сформирането на правителство, дори да е на малцинството.

От БСП пък са пргнозирааха, че ГЕРБ няма да успеят да формират  кабинет, защото са в пълна изолация.

„ГЕРБ е единствената партия, с която БСП не би направила коалиция. Готови сме да преговаряме с всички парламентарни и със сериозните извънпарламентарни партии, които са против ГЕРБ”, каза Петър Курумбашев.

Янаки Стоилов от левицата пък не изключи възможността социалистите да влязат в коалиция с ДПС и „Атака”.

„Подчертано положителен факт в такава странна коалиция е, че БСП може да бъде в центъра на два типа национализъм, в който едновременно да се отрази реалното състояние на страната и да се защитават по-категорично националните интереси”, обясни Стоилов.

Илияна Йотова пък бе категорична, че правителство ще бъде сформирано, но няма да бъде с мандата на ГЕРБ, а с този на БСП.

Лидерът на националистите Волен Сидеров също затръшна вратата пред възможните преговори с партията на Бойко Борисов.

„Аз имах възможност няколко пъти да изразя позиция за коалиция с ГЕРБняма как да стане. Не може някой, който те е излъгал, измамил, ударил подло и най-вече който заявява анти-българска политика, да получи подкрепа. Аз досега чух само обещания за продължаване на колониализма”, констатира председателят на "Атака". 

Лидерът на ДПС Лютви Местан също заяви, че партията му няма да подкрепи по никакъв начин бившите управляващи. По думите му прогнозните резултати от изборите показват едно - че българите не искат еднопартийно управление.

"Трябва много ясно да разчетем вота на избирателите и той показва следното - българските гарждани се обявиха против еднопартийното управление на страната. Не, защото то е лошо само по себе си, а защото в ръцете на Борисов и Цветанов то се превърна е авторитаризъм. Те допринесоха за ускореното ерозиране на демокрацията. Тази вечер берем плодовете на тяхното опасно управление, затова ДПС няма как да подкрепи ГЕРБ", каза Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки