Военният министър завещава 68 млн. лв. задължения и сделка с изтребители

Юлиан Христов 01 март 2013 в 13:08 2600 1

Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов
Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов

68 млн. лв. задължения и неосъществена сделка за нови изтребители остава в наследство военният министър в оставка Аню Ангелов.

До края на февруари той трябваше да представи в Министерски съвет доклад за резултата от преговорите със страните, предлагащи изтребители – нови и втора ръка, като направи предложение за инвестиционен проект за купуването на самолети.

По време на последния парламентарен контрол Ангелов обясни, че преговорите продължават и в момента, като група от експерти на МО са в Швеция, където водят преговори с производителите на изтребителите „Грипен“. „Няма крайно решение все още и е явно, че този Министерски съвет няма да вземе решение. Въпросът остава за след изборите. Но администразията на МО си е свършила перфектно работата“, гарантира министърът.

Той обясни, че МО е предоставило тригодишна бюджетна прогноза от 2014 до 2016 година, според която при бюджет от 1,5% от БВП, министерството ще разполага с около 200 млн. лв. повече за капиталови разходи. 100 млн. лв. от тях всяка година могат да се заделят за изплащането на изтребител. По този начин министерството може да задели около 700 млн. лв. до 2020 година.

Изказването на министъра стана повод за критика от страна на левицата. Депутатът Ангел Найденов припомни, че правителството на ГЕРБ постоянно е нападало, че тройната коалиция е оставила необезпечени договори. В същото време правителството в оставка било на път да извърши същото, като сключи сделка, която не е финансово обезпечена и ще натовари бюдежта на следващите две правителства.

Министърът в оставка обясни също, че 142 хил. лв. са раздадените допълнителни пари по трудови и служебни правоотношения, като от тях са се възползвали 416 служители на министерството в периода от 1 януари-31октомври 2012 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови