Даваме 17.4 млн. лв. за ремонт на учебни самолети за армията

Юлиан Христов 16 септември 2013 в 11:21 3114 0

Българските
Българските "Пилатус". Снимка: airgroup2000.com

Министерството на отбраната откри обществена поръчка за ремонт и поддръжка на учебните бойни самолети Pilatus.

Поръчката предвижда поддръжката на общо седем самолета - шест Pilatus РС-9М и един Pilatus РС-12/45 за срок от 7 години, като прогнозната ѝ цена е 17.4 млн. лв. В обявлението за поръчката е записано, че тя е предназначена да осигури непрекъснато оперативно използване на самолетите, с минимални срокове за „престой на земята” поради технически неизправности.

Купените през 2003 година самолети, които трябва да осигуряват на бойните пилоти възможността за набиране на летателни часове, дълго време не летяха, поради проблеми именно в поддръжката. 

През 2009 г. МО сключи рамково споразумение с валидност до края на април 2013 г. с фирма „Pilatus Aircraft Ltd” – Швейцария, според което всяка година трябва да бъдат сключвани договори за поддръжка, ремонт и доставка на резервни части. Първият такъв договор със срок до края на април 2010 г. беше на стойност близо 2 млн. лв. и с него трябваше да бъде възстановена изправността на четири от шестте самолета „Пилатус“ РС-9М и на самолета „Пилатус“ РС-12.

Съгласно графика до края на 2009 г. два от самолетите бяха ремонтирани и бяха годни за учебни полети, докато останалите машини трябваше изчакат 2010 година.  

През 2010 година обаче ограниченият бюджет на МО не позволи да бъдат ремонтирани и останалите машини. Така част от тях останаха на земята.

Новото рамково споразумение, което МО иска да сключи, предвижда сключването на срочни договори за планови доставки на авиационно оборудване, аварийни доставки, както и доставки на консумативи и резервни части и извършването на планови и аварийни ремонти. Изпълнителят ще трябва да се ангажира и с обучение на пилоти и механици.

Обществената поръчка в случая е проформа, тъй като всички тези дейности могат да се извършват само от швейцарската компания производител на самолетите. 

Според информация в специализирания сайт pan.bg PILATUS PC-9M e учебно-тренировъчен самолет с турбовитлов двигател с мощност 1150 конски сили, и развива максимална скорост в хоризонтален полет от 550 km/h. РС-9М представлява най-модерното решение за начално и напреднало обучение на военни пилоти, като част от Интегрирана Система за Обучение на военни пилоти, включваща също компютърно-базиран клас за теоретично обучение и модерен симулатор-тренажор снижаващ значително разходите по подготовка. 

Изключителните летателни характеристики и високата скорост на полета правят РС-9М напълно конкурентен на реактивните учебни самолети, при неколкократно снижение на оперативните разходи, пише pan.bg и добавя, че самолетът в момента разполага с най-модерното приборно и радиоелектронно оборудване от всички летателни апарати на въоръжение във ВВС на България. 

С въвеждането му на въоръжение, военната ни авиация направи сериозна стъпка напред към усвояване на най-авангардните информационни технологии в областта на военната авиация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови