Неделята на нашето недоволство (снимки и видео)

24 февруари 2013 в 10:51 6825 7

Неделята на нашето недоволство. Снимка: Сергей Антонов
Неделята на нашето недоволство. Снимка: Сергей Антонов

Най-масовите протести от началото на недоволството досега изригнаха тази сутрин в страната.

В големите градове на улиците излязоха десетки хиляди граждани.

ОFFNews ще следи  мунита по минута националния протест в София.

Очаквайте и информация за протестите в страната.

Видеокадри от София може да гледате тук.

Малко по-надолу е и галерията с много снимки.

Започваме в 11 ч отразяване на митинга пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Шествие в столицата е предвидено със същия час и от Орлов мост, като двата лъчва ще се срещнат пред Народното събрание.

Планиран е и паралелен протест пред сградата на Българската народна банка, обявен "срещу банковия произвол", отново в 11 ч. ВМРО пък ще излязат на площада пред президентството и Министерския съвет в 12 ч.

Вижте по-надолу как се развиваха демонстрациите:

18:00 часа - Блокадата продължи броени минути. Около 18 часа мостът бе освободен.

17:35 часа - Орлов мост току-що блокиран отново, за трети път през днешния ден. Десетина души седнаха на платното на кръстовището. Те скандират „Елате с нас, протестът е за вас”. Около тях се струпаха и други хора, които бяха в района около най-голямото кръстовище на София. В района има жандармерия и полиция, но тя не се опитва да разгони протестиращите. Един от протестиращите се опита да премести паве на улицата и полицията му направи забележка. Автомобилите, идващи от Софийския университет в посока Орлов мост, се връщат. Има блокирани автобуси на градския транспорт.

15:25 ч - пред Народното събрание - Организаторите извадиха шапки и касички около микробуса с озвучителна техника пред парламента и помолиха хората да оставят по 20 стотинки за наема на техниката. "Ето кой ни плаща, народът ни плаща", посочиха те, докато голяма върволища от граждани пускаше пари. Неформалните водачи благодариха и на протестиращите, и на полицията за мирния митинг, който мина без инциденти.

На площада се заформя хоро.

15:20 ч - Обявен е краят на днешния протест в София. Организаторите съобщават, че нов протест ще има още утре в 17 ч, "за да не бъде позволнео на Народното събрание да се разпусне".

14:50 ч, бул. "Витоша" - Докато американският митрополит Йосиф съобщава тържествената вест за избора на Неофит за нов български патриарх, в района на булевард “Витоша” хилядното национално шествие минава под звуците на песента на панагюрските въстаници и стотици трибагреници. 

13:20 ч - Митингът, организиран от ВМРО, минава по централния булевард "Витошка" и продължава в посока "Дондуков". Демонстрантите са около 500 души, предшествани са от гайди и тъпани. Пеят бунтовнически песни и скандират "Българи, юнаци". Повечето са млади хора, които развяват националния флаг. Съпътствани са от полиция, но между органите на реда и протестиращитя няма напрежение.

13 ч - Митингът се върна на Орлов мост. Движението по големите булеварди в центъра на града е затворено. Хората развяват стотици трибагреници, скандират "Победа!". От уредбата зазвуча "Стани, стани, юнак балкански".

 

12:20 ч - Демонстрантите са пред парламента, движат се мирно. Полицията е съсредоточена най-вече около храма "Александър Невски" и Президентството.

12:10 ч, "Ал. Невски" - Голям кордон от жандармеристи има около катедралния храм "Св. Ал. Невски" и Светия синод, където днес Българската православна църква избира новия българския патриарх. Повечето униформени са жени.

12 ч - Шествието обръща посоката, тълпата тръгва вероятно към храм-паметника "Св. Александър Невски".

В мегафона се чу: "На тръгване - един специален поздрав към Българската народна банка, която не защитава интересите на хората".

"Поздравът", който последва, бе мощно освиркване от многохилядното множество.

На площада търговци продават българските знамена на цена от 15-20 лева за брой.

11:50 ч - "Водещият" с мегафона изброи една по една всички голями партии, питайки хората ще гласуват ли за тях. На всички въпроси тълпата отговори с мошни "Не!"

11:40: Говорителят с мегафона: "Има само един отбор и това не са Бистришките тигри. Този отбор сме ние".

Хората почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия на 18 февруари мъж от Велико Търново, който се самозапали.

11.35 ч. - Целият площад е пред Президентството и БНБ е пълен с хора, а граждани се стичат натам по жълтите павета. Прииждащите са чак до Орлов мост. Минимум 50 000 по предварителни данни са излезлите на протест в столицата.

11.30 ч. - Две коли на НСО излизат от Президентството и тръгват в неизвестна посока. Тълпата започва освирквания, защото подозира, че вътре е държавният глава. Викове "Оставка" и освирквания се чуват от всички страни. Хората отвън настояват за среща с Росен Плевнелиев.

Говорител от платформата заяви: "Няма да преговаряме, президентът да слезе да си вземе исканията! Най-огромната му отговорност е смяната на политическия модел. С политически партии няма да преговаряме, защото са терористи!". 

11.25 ч.- Шествието стигна до Президентството. И тук жандармерията посрещна гражданите със свалени щитове и каски в знак на взаимно доверие. Протестиращите са толкова много, че е трудно да се каже дори приблизителният им брой.

Президентът Росен Плевнелиев преди минути се появи сред протестиращите пред МИЕТ, както по-рано бе обявил. После той бе забелязан и по улица "Аксаков". Той се ръкува с някои от хората и ги покани на среща протестиращите следващата седмица. Множеството го посрещна с освирквания и скандирания "Мафия". Росен Плевнелиев беше лично охраняван от началника на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков и от зам.-началника полковник Калин Иванов, предаде агенция БГНЕС.

11.20 ч. - Двата лъча на протеста се сляха и тръгнаха към Президентството. 

11.15 ч. - Шествието достигна кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител", откъдето започна да вика протестиращите пред МИЕТ да се присъединят към тях. 

11.10 ч. -  Шествието от Орлов мост премина покрай Народното събрание. Демонстрацията е мирна. Полицията посрещна протестиращите със свалени щитове и каски в знак на взаимното желание за липса на агресия.

В същото време пред Младежкия театър има по-скромен протест за качеството в образованието на фона на парчета на AC/DC. Хората протестират срещу чалгата в културата пред разположения там нощен чалга клуб.

11 ч, пред БНБ - няколкостотин души се събраха прд седалището на централната банка срещу "банковия произвол". По-късно те се сляха с протестиращите пред Президентството.

11.00 ч. - Около 2500 души се събраха на Орлов мост и го блокираха. Протестиращите се движат по бул. "Цар Освободител" по посока Народното събрание. Чуват се викове "Мафия". На мястото няма много полиция. Шествието преминава спокойно. 

София, 9:30 - Полиция има по всички възлови места в центъра на столицата - Орлов мост, жълтите павета, около НДК се забелязват също 2 големи групи полицаи плюс два автобуса, пълни с униформени.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови