Президентът обяви, че ще даде платформа на исканията

24 февруари 2013 в 14:57 2288 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Пресслужбата на президента разпространи официалната позиция на институцията по повод националния протест. 

"Президентът Росен Плевнелиев изпълни своето обещание и се отзова на поканата на протестиращите да присъства на техния протест в неделя. Държавният глава получи исканията на протестиращите граждани. „Нека днес да докажем, че вярваме в демократичните ценности и в бъдещето на България“, с тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към събралите се пред сградата на икономическото министерство. Държавният глава гарантира пред гражданите, че на тяхното желание за диалог ще бъде отговорено. Президентството ще бъде платформа за това", пише в съобщението.

 По информация на нашите репортери обаче, президентът действително излезе сред протестиращите, но не е получавал искания от тях, а когато ги покани на среща следващата седмица, бе освиркан на ул. "Иван Аксаков". По-късно митингуващите го чакаха пред Президентството да му връчат исканията си, но той не се появи.

"Държавният глава благодари на протестиращите, че са включили в своите искания идеята за създаване на обществен съвет, в който да участват представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации. Представители на протестиращите ще участват и в създаването, и в работата на този обществен съвет. Още следващата седмица съветът ще бъде свикан", информира още пресслужбата.

 Президентът Росен Плевнелиев е изпратил исканията на протестиращите граждани до Народното събрание, председателите на парламентарните групи, Министерския съвет в оставка, до членовете на Консултативния съвет за национална сигурност и до други компетентни органи. „Идеите на гражданите могат да бъдат реализирани само чрез институциите на демократичната правова държава“, е мнението на държавния глава, пише още в съобщението. "Президентът апелира всички институции да мобилизират усилията си, за да отговорят на очакванията на гражданите. „Надявам се да се постави началото на диалог, който да бъде конструктивен, да се запази правовия ред в държавата и да се гарантира стабилността на България“, коментира още президентът.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!