Най-трудната задача - да се боря за живота си

05 юни 2013 в 14:56 4395 4

Венелин Иванов
Венелин Иванов

Автор: Юлия Иванчева

„Мислех, че сега започва най-хубавото за мен – забавления, любов, приятели, интересна работа... Но се оказа, че трябва да реша най-трудната задача – да се боря за живота си!” Това са думи на Венелин Иванов.

 Миналото лято Венелин усеща болка в крака, която отминава за няколко дни. Той бързо я забравя. Но през есента болката се връща по-силна и по-продължителна. Вени отива на преглед. Лекарите, убедени, че става въпрос за спортна травма, му предписват обичайното при такива оплаквания лечение, включително рехабилитация и нагревки. След нагревките обаче състоянието му се влошава – болката се засилва, а кракът му се подува. Едва тогава, почти половин година след първите симптоми, му е назначен ядрено-магнитен резонанс и биопсия. Следва месец и половина мъчително чакане на резултата от биопсията и 21-годишното момче разбира изяснената диагноза – сарком на Юинг.

Така започва неговата неочаквана битка за живот.

Неочаквана, защото саркомът на Юинг е рядко злокачествено заболяване на костния мозък, което се развива главно в детска и юношеска възраст. Това го превръща в предизвикателство за българските онколози (лекуващи пациенти над 18 год.), които рядко се сблъскват с диагнозата. Затова, по съвет на специалисти, Вени прави консултация в истанбулския “Анадолу медикъл център”. Там, установяват разсейки в дясната му ръката и потвърждават тежката диагноза.

Тежка, защото проблемът му не е лесен за решаване. Вени го знае. Знае също, че е необходимо лечението да започне незабавно и да се извърши в специализирана, именно в този вид саркоми, клиника в Европа. Най-добрите сред тях се намират във Франция и Германия. В момента Вени очаква оферти за лечение от тях. След като ги получи, той ще може да потърси и труднодостъпната помощ на НЗОК, чрез формуляр за планово лечение в Европейския съюз S2. Тази процедура обаче е мудна, дълга и рядко завършва с успех. А болестта няма да чака НЗОК.

Затова приятелите на Вени също не чакат, а започват кампания в негова подкрепа, чиято цел е той да замине възможно най-бързо. А ако държавата, все пак изпълни своя национален приоритет (описан в Закон за здравето, Глава първа, Раздел І, чл. 2) за „опазване здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие” и осигури „достъпна и качествена здравна помощ” – то събраните от кампанията средства ще отидат за някой друг, комуто това право е било отказано. А подобен отказ, както знаем, е обичайната практика на НЗОК, оправдавана с липса на пари.

Въпреки стоварилите се върху него трудности, Вени е решен да победи. Провежда химиотерапия в София за овладяване на разсейките и смаляване на основния тумор и очаквайки последващото лечение казва: „Характерът ми е на боец, още от малък съм свикнал да се боря с всичко. Имам и приятели, които ме подкрепят. Сигурен съм, че ще се справя.”

С тези приятели Вени безспорно е късметлия. През последните два месеца те организират в негова подкрепа: благотворителен футболен мач между Спартак и Банско; демонстративен мач на малки вратички между отборите на приятелите на Вени и този на плевенските ветерани; разпродажба на авторски бижута; изложба на детски рисунки; фолклорен концерт; няколко клубни партита. Освен това, вдъхновяват учениците от Плевен, родния град на Вени, да се включат активно в каузата с инициативи и средства. Намират и подкрепата на редица търговски обекти и обществени събития, където поставят кутии за дарения.

С всеотдайност, стъпка по стъпка, човек по човек тези момчета и момичета събраха 21 000 лв. през изтеклите два месеца. И в момента, неотклонно, продължават напред. Но имат нужда и от помощ в надпреварата с времето.

Приканват всички нас да станем приятели на Вени. Можем да го направим, като се присъединим към някое от предстоящите събития – рок-концерт в Mixtape 5 (София) на 6 юни от 20 часа (https://www.facebook.com/events/146329305551051/) или балетен концерт на 7 юни в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ (Плевен). Можем да изразим подкрепа си и присъединявайки се към Фейсбук групата (https://www.facebook.com/DaPomognemNaVenelinIvanov?fref=ts), където ежедневно се публикува информация относно кампанията.

Можем, разбира се, и това е основното, да дарим.

Защото, въпреки осъзнаването, че е трудно да разчитаме на държавата си, знаем, че можем да разчитаме един на друг. Дори когато не се познаваме. Това е качество, което нито финансовата криза, нито самодоволните политици успяват да ни отнемат. Запазвайки човечността си, пазим най-важното – вярата, че добрите хора могат да преодолеят всичко.

Показваме, че Вени е прав, когато казва: „няма място за тъга и за отчаяние... гледам напред и с вярата, че всичко ще е наред”.

 

Дарителска банкова сметка:

ПОЩЕНСКА БАНКА

IBAN BG35 BPBI 7940 4072 530 101 (В ЛЕВА)

BIC: BPBIBGSF

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови