МОСВ призна за незаконни писти и лифтове в Банско, прокуратурата мълчи

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 15:06 6788 29

Ски зоната в Пирин
Ски зоната в Пирин

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на свой ред призна, че в ски зона Банско има редица незаконни писти и въжени линии. Министерството обаче няма решение как да постъпи с тях.

Това става ясно от писмо на министерството до природозащитните организации по повод във връзка със сигнала им до Върховна административна прокуратура за допусната безстопанственост при строителството на ски-зоната в национален парк „Пирин“. Писмото на Михайлова, изпратено в края на август, бе представено днес от екокоалицията „За да остане природа в България“.

За въпросните незаконни обекти, част от които са строени в частично или пълно нарушение на екозаконите, се знаеше още при предишното правителство, когато в отговор на запитвания на природозащитната коалиция по Закона за достъп до обществена информация екоминистерството призна за такива лифтове и писти. Въпреки това концесионерът на ски зоната фирма „Юлен“ и до момента твърди, че всички обекти са напълно изрядни.

В писмото си до екоорганизациите, представяйки обобщения списък с пистите и въжените линии, построени в нарушение, министър Михайлова посочва, че всички те са строени в периода 2002 – 2007 г. Въпреки че са строени в нарушение върху държавната зема, която в националния парк е с най-висока степен на защита – изключителна държавна собственост, министерството не е издало актове за незаконното строителство. За малка част от незаконните обекти са издадени актове, но административният съд в Разлог ги отменя, коментираха еколози.

По повод искането на природозащитниците да се потърси отговорност на лицата в министерството, допуснали нарушенията с действия или с бездействието си, министърът отговаря кратко, че „лицата, които в този период пряко са разглеждали въпроси и документация, свързани с концесията (...) вече не са служители на МОСВ“, „не намираме основания за търсене на отговорност от настоящи служители на МОСВ за допуснати нарушения в периода до 2007 г.“. Това, че не са служители на министерството в момента не ги оневинява, коментира екологът Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа).

От юни до сега Прокуратурата не е дала никакъв отговор на сигнала на екоорганизациите, посочи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Държавата съзнателно абдикира от правомощията си в случая, смята адвокат Свилен Овчаров. По думите му, държавата е в правото си да иска конфискация на съоръженията, построени незаконно върху държавната земя и „да си назначи лифтаджии“ или директно да разпореди премахване на незаконните обекти.

Списък на незаконните обекти

1. Сред напълно незаконните обекти, описани в писмото на министъра, например е 1.7 километровата писта „Плато 1“. Тя не фигурира нито в концесионния договор, нито в устройствения план на ски зоната от 2001 г., нито в неговото частично изменение

2. За ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, и за лифта „Железен мост – Платото“ екоминистерството не разполага с никакви съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, които са задължителни. И трите обекта не фигурират в първоначалния териториално устройствен план на ски зоната, послужил за основа на концесионния договор. Те са включени в изменението му от 2005 г., заменяйки други обекти в ТУП-а. При това лифтът е построен преди актуализацията на плана, посочи адв. Любомир Костадинов от WWF.

3. Резервоарът за вода в местността „Бъндеришка поляна“ в ски зоната с вместимост 15 000 кубика, не е предвиден в плана и в концесионния договор. Той бил включен в годишната инвестиционна програма на „Юлен“ за 2003 г., която е съгласувана от екоминистерството. Същата година фирмата е внесла за съгласуване проекта в министерството, но ведомството в момента не е наличен отговор, нито документи за задължителните екооценки.

4. Според плана и договора, „Юлен“ е можела да изгради една чайна в местността „Платото“. Вместо това концесионерът построил две, като за втората няма нито съгласувателни документи в министерството, нито данни кога е построена. Втората обаче е изгоряла при пожар през 2010 г. и същата година фирмата внесе за съгласуване проект за възстановяване на заведението. Тогава ръководството на министерството отказа с мотив недопустимост на обекта.

5. Действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“ не фигурира никъде – нито в договора, нито в първоначалния ТУП, нито в спорната му актуализация от 2005 г. Министерството не разполага и с документи да е бил съгласуван.

Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2015 в 08:28

Скоро и ПИБ си отива както КТБ!
ДА СПРЕМ УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА!!!

11.10 2013 в 14:48

Да бе, затова чужденците продължават да идват в Банско и туристите да се увеличават с всяка изминала година. Повръща ми се от такива псевдо еколози като теб.

11.10 2013 в 09:18

лелее ама ти сериозно ли?!
ние с теб в една и съща държава ли живеем ? Цяло чудо ще е ако държавата в която живея аз направи нещо срещу някой с повечко пари. А че за държавата там има проблем признаха няколко министри вече но нямало какво да се направи, не можело нито да се узакони нито да се махне, това беше май още от преди герберово време. А за държавата в която аз живея а ти гледаш през розови очила, единствения що годе заможен тип който видя килия от вътре е един заможен циганин който прекалено много се отнесе и реши че може да гази хора посред бял ден с микробус... ее не точно той а другарчетата му, но те се бяха заразили от неговото чувство за недосегаемост.

11.10 2013 в 07:54

ясно е какво направи и прави Цеко в Банско, този чейнчаджия развъртя едни пари и направи от хубавата планина и градче една клоака.

10.10 2013 в 21:31

За всичко търсете жената - костовата еко-бабиера Дочка.

10.10 2013 в 20:34

Тук мога да кажа само едно: МАЙКА ТИ ДА Е*A ЦЕКО!!!

10.10 2013 в 19:50

Еее, хубаво го каза, ама нали из цялата страна така реват, защо ми е сметището пред двора, защо не се намеси държавата да ми върне къщато отзад скато отиде, ех, ама защо няма помощи за хотелиери, ех защо не върнат пушалките, дано избегалите ми клиенти се върнат, защо този ми застроява първата линия, като АЗ бях на първа линия, пък сега им дали на скалата по-първа, няма бизнес вече, и още и още ...

10.10 2013 в 19:35

Къде го чете, в "Монитор" или в "Телеграф"?

10.10 2013 в 18:01

Кольо, как пък ми разбра манталитета на мислене и географското разположение на мозъчните клетки от едно-две изречения? ПИБ ти я препоръчали интелигентни хора? А защо не взе и друго мнение-това на пострадалите от ПИБ, и то не по тяхна вина? Ей, човеко, ще те зарина с доказателства за нелоялността на ПИБ към клиентите си. А между другото, глупости не се хрантутят. Айде и ти със здраве!

10.10 2013 в 17:49

И как ще се пазите от мен? С танковете ли? Не се притеснявай, Ванка, ако ми бяха платени коментарите, нямаше да се спра. Имам си добра и доходна професия, за да ми се налага да разчитам на платени писания, като теб и Кольо. Явно не четеш сайта редовно и не ти е направило впечатление обстоятелството, че съм особено активна по отношение на ПИБ и Цеко Минев. Май ненавиждам повече ПИБ и Ц.М., отколкото КТБ и Ц.В., общо взето банкери с имена, започващи с Ц не ми ги хвали. И не само, че не ги харесвам, открито си го заявявам, но и съм завела искове срещу тази ПИБ. И съм стигнала до КС. Надявам се до края на годината да ти докажа колко е нефела банката. Надявам се КС да потвърди решенията на ОС и АС. Едно е да си платен драскач по сайтовете, и този го налазихте, друго е да се защитаваш реално с действия срещу произвола на банките.