МОСВ призна за незаконни писти и лифтове в Банско, прокуратурата мълчи

Милен Енчев 10 октомври 2013 в 15:06 7379 29

Ски зоната в Пирин
Ски зоната в Пирин

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на свой ред призна, че в ски зона Банско има редица незаконни писти и въжени линии. Министерството обаче няма решение как да постъпи с тях.

Това става ясно от писмо на министерството до природозащитните организации по повод във връзка със сигнала им до Върховна административна прокуратура за допусната безстопанственост при строителството на ски-зоната в национален парк „Пирин“. Писмото на Михайлова, изпратено в края на август, бе представено днес от екокоалицията „За да остане природа в България“.

За въпросните незаконни обекти, част от които са строени в частично или пълно нарушение на екозаконите, се знаеше още при предишното правителство, когато в отговор на запитвания на природозащитната коалиция по Закона за достъп до обществена информация екоминистерството призна за такива лифтове и писти. Въпреки това концесионерът на ски зоната фирма „Юлен“ и до момента твърди, че всички обекти са напълно изрядни.

В писмото си до екоорганизациите, представяйки обобщения списък с пистите и въжените линии, построени в нарушение, министър Михайлова посочва, че всички те са строени в периода 2002 – 2007 г. Въпреки че са строени в нарушение върху държавната зема, която в националния парк е с най-висока степен на защита – изключителна държавна собственост, министерството не е издало актове за незаконното строителство. За малка част от незаконните обекти са издадени актове, но административният съд в Разлог ги отменя, коментираха еколози.

По повод искането на природозащитниците да се потърси отговорност на лицата в министерството, допуснали нарушенията с действия или с бездействието си, министърът отговаря кратко, че „лицата, които в този период пряко са разглеждали въпроси и документация, свързани с концесията (...) вече не са служители на МОСВ“, „не намираме основания за търсене на отговорност от настоящи служители на МОСВ за допуснати нарушения в периода до 2007 г.“. Това, че не са служители на министерството в момента не ги оневинява, коментира екологът Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа).

От юни до сега Прокуратурата не е дала никакъв отговор на сигнала на екоорганизациите, посочи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Държавата съзнателно абдикира от правомощията си в случая, смята адвокат Свилен Овчаров. По думите му, държавата е в правото си да иска конфискация на съоръженията, построени незаконно върху държавната земя и „да си назначи лифтаджии“ или директно да разпореди премахване на незаконните обекти.

Списък на незаконните обекти

1. Сред напълно незаконните обекти, описани в писмото на министъра, например е 1.7 километровата писта „Плато 1“. Тя не фигурира нито в концесионния договор, нито в устройствения план на ски зоната от 2001 г., нито в неговото частично изменение

2. За ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, и за лифта „Железен мост – Платото“ екоминистерството не разполага с никакви съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, които са задължителни. И трите обекта не фигурират в първоначалния териториално устройствен план на ски зоната, послужил за основа на концесионния договор. Те са включени в изменението му от 2005 г., заменяйки други обекти в ТУП-а. При това лифтът е построен преди актуализацията на плана, посочи адв. Любомир Костадинов от WWF.

3. Резервоарът за вода в местността „Бъндеришка поляна“ в ски зоната с вместимост 15 000 кубика, не е предвиден в плана и в концесионния договор. Той бил включен в годишната инвестиционна програма на „Юлен“ за 2003 г., която е съгласувана от екоминистерството. Същата година фирмата е внесла за съгласуване проекта в министерството, но ведомството в момента не е наличен отговор, нито документи за задължителните екооценки.

4. Според плана и договора, „Юлен“ е можела да изгради една чайна в местността „Платото“. Вместо това концесионерът построил две, като за втората няма нито съгласувателни документи в министерството, нито данни кога е построена. Втората обаче е изгоряла при пожар през 2010 г. и същата година фирмата внесе за съгласуване проект за възстановяване на заведението. Тогава ръководството на министерството отказа с мотив недопустимост на обекта.

5. Действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“ не фигурира никъде – нито в договора, нито в първоначалния ТУП, нито в спорната му актуализация от 2005 г. Министерството не разполага и с документи да е бил съгласуван.

Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!