Министър си поиска филиал на СУ във Видин

Последна промяна на 26 октомври 2012 в 16:54 2273 3

Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Образователният министър проф. Сергей Игнатов пожела разкриването на филиал на Софийския университет във Видин. Видин, по думите на министъра, трябвало да се превърне в "университетски център", писа dnevnik.bg.

Потърсени от OFFNews за коментар и евентуални подробности за проекта, от Алма матер реагираха с лека изненада.

Малко по-късно получихме и официалния отговор на Алма матер:

"Софийският университет няма нищо против идеята на правителството за разкриване на филиал във Видин по специалности, които са важни за региона, но при гарантирано и осигурено от държавата финансиране".

Според министъра трябвало да се отвори "историко-филологически факултет или хуманитарен". Правителството ще осигури "законодателна и партийна подкрепа", пък бяха думите на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев. Областният управител Цветан Асенов също декларира подкрепа, като обеща да осигури сграден фонд.

Въпреки очевидната липса на съгласуване между изказването на министъра, депутата и областния управител и мнението на ръководството на автономния по закон български университет Игнатов продължи да развива тезата си. Подобен проект щял "да мине лесно" през Националната агенция за оценяване и акредитация. Изграждането на филиал пък щяло да доведе и други университети в града.

От думите на Игнатов дори стана ясно, че двамата с премиера вече са водили разговор по темата. Бойко Борисов и Сергей Игнатов обаче не сметнали за необходимо да уведомят самия университет.

По думите на Игнатов "министър-председателят Бойко Борисов е разрешил да се започне процедурата за акредитация".

По закон обаче министър-председателят няма никакво право да разрешава или отказва започване на процедура по акредитация.

Според Игнатов щели да се водят разговори и с ректора на висшето специализирано училище по аграрни науки в Пловдив, което да изгради структура във Видин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2012 в 10:05

ТОЯ ЦИФЛЬО ПРОСТ СЕ СЕТИ НАЙ-ПОСЛЕ ОТ КЪДЕ Е.ТОЯ ДОРИ НЕ Е ОТ ВИДИН А Е ОТ СЕЛО АРЧАР ВИДИНСКО.МАЙКА МУ МАРА ПЪРВА СЕЛЯНКА КОМУНИСТКА.ЦИФЛЬОТО Е НАСЛЕДНИК НА КОМУНИСТИ ОТ ВИСОК РАНГ.А КАЖЕТЕ СЕГА КОЙ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА?

27.10 2012 в 09:41

Ами нали там има изнесено обучение на Нов български университет и то по специалности, които наистина са нужни за региона - икономика и екология. Румънска инвазия няма. Но има румънски фондации, които безплатно приемат за обучение български деца в румънски университети и тъй като хората са много бедни тук, отиват да учат в Румъния.
За какво е на Видин хуманитерен факултет? Ако се прави нещо от СУ да е химия, която е нужна тук.
НБУ предоставя икономическите и екологични специалности.
Но ако СУ наистина направи този филиал кандидатстудентите ще предпочетат него, заради липсата на такси, защото тези на НБУ са много високи.
Игнатов е от Видин и от НБУ. Явно нещо е намразил бившия си университет и му противопоставя СУ.

26.10 2012 в 18:43

Ами време беше да сеспре румънската инвазия в този район, особено сега с моста.