Министър си поиска филиал на СУ във Видин

Александра Маркарян 26 октомври 2012 в 16:54 3607 3

Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Образователният министър проф. Сергей Игнатов пожела разкриването на филиал на Софийския университет във Видин. Видин, по думите на министъра, трябвало да се превърне в "университетски център", писа dnevnik.bg.

Потърсени от OFFNews за коментар и евентуални подробности за проекта, от Алма матер реагираха с лека изненада.

Малко по-късно получихме и официалния отговор на Алма матер:

"Софийският университет няма нищо против идеята на правителството за разкриване на филиал във Видин по специалности, които са важни за региона, но при гарантирано и осигурено от държавата финансиране".

Според министъра трябвало да се отвори "историко-филологически факултет или хуманитарен". Правителството ще осигури "законодателна и партийна подкрепа", пък бяха думите на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев. Областният управител Цветан Асенов също декларира подкрепа, като обеща да осигури сграден фонд.

Въпреки очевидната липса на съгласуване между изказването на министъра, депутата и областния управител и мнението на ръководството на автономния по закон български университет Игнатов продължи да развива тезата си. Подобен проект щял "да мине лесно" през Националната агенция за оценяване и акредитация. Изграждането на филиал пък щяло да доведе и други университети в града.

От думите на Игнатов дори стана ясно, че двамата с премиера вече са водили разговор по темата. Бойко Борисов и Сергей Игнатов обаче не сметнали за необходимо да уведомят самия университет.

По думите на Игнатов "министър-председателят Бойко Борисов е разрешил да се започне процедурата за акредитация".

По закон обаче министър-председателят няма никакво право да разрешава или отказва започване на процедура по акредитация.

Според Игнатов щели да се водят разговори и с ректора на висшето специализирано училище по аграрни науки в Пловдив, което да изгради структура във Видин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!