Марковска раздели юристите в ГЕРБ

Елица Мартинова 22 ноември 2012 в 10:28 1471 3

Искра Фидосова Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова Снимка: БГНЕС

Със 139 гласа "за" и 1 "въздържал се" парламентът реши, че трябва да отмени назначението на Венета Марковска, преди да бъде открита процедурата за избор на нов конституционен съдия.

Предложението бе внесено от Екатерина Михайлова от ДСБ. 

Единодушният вот на ГЕРБ дойде като шамар за председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова. По време на дебатите тя бе категорична, че казусът с Марковска е приключен, защото съдийката вече е подала оставка. Според Фидосова няма правни пречки за откриване на нова изборна процедура.

Противоположно мнение изрази колежката ѝ от ГЕРБ и председател на парламента Цецка Цачева.

„Парламентът не трябва да започва нова процедура, преди да бъде отменено предното назначение“, заяви от парламентарната трибуна Цачева. 

Изказването бе посрещнато с овации в пленарната зала, включително и сред редиците на ГЕРБ.

Отмяна на назначението на Венета Марковска поискаха и депутатите на ДСБ и ДПС.

„Ако българският парламент иска да предприеме тези действия, той трябва да отмени решението си за назначаване на Венета Марковска“, обясни вносителят на предложението Екатерина Михайлова.

Тя предупреди, че конституционните съдии имат 9-годишен мандат и се произнасят по изключително важни закони и актове.

„Ами, ако на друг парламент му хрумне да атакува назначаването на следващия съдия, защото този парламент не е отменил предното назначение?“, попита риторично Михайлова.

„Народното събрание се намира в безпрецедентна ситуация. За да излезем от нея, би трябвало първо да отменим решението си за избор на Венета Марковска и едва тогава да започнем нова процедура“, категоричен бе Митхат Метин от ДПС.

След отмяната на назначението на Марковска парламентът даде зелена светлина и на новата изборна процедура за конституционен съдия.

ДПС и "Коалиция за България" останаха верни на обещанието си и бойкотираха вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!