БСП и ДПС бойкотират избора на нов конституционен съдия

Елица Мартинова 22 ноември 2012 в 09:50 1408 0

Снимка: БГНЕС Любен Корнезов
Снимка: БГНЕС Любен Корнезов

"Коалиция за България“ и ДПС няма да участват в гласуването за процедурни правила за избора на конституционен съдия, стана ясно по време на дискусията по темата в парламента.

Приемането на процедурни правила е началото на избора на нов конституционен съдия, който да заеме мястото на скандалната Венета Марковска.

„Парламентарната група на „Коалиция за България“ няма да участва в избора за конституционен съдия. Изборът е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и СДС. Това ще бъде политическо назначение по волята на Бойко Борисов, който прекрачва своите правомощия с цел да узурпира законодателната власт“, заяви по време на дискусията Любен Корнезов от БСП .

Червеният депутат нарече процедурата „политически фарс“ и призова своите колеги от всички партии да бойкотират избора.

„Свидетели сме на безпринципна политическа търговия, политическа далавера, в която конституционните правила са само една политическа маска, водеща до маскарад“, посочи Корнезов.

Същата бе позицията и на ДПС.

"ДПС няма да участваме в избора на нов избор на съдия в КС. Аргументите ни са както правни, така и политически", обясни Митхат Метин от ДПС.

„Считаме, че с участието си занапред бихме дали доверие на една компрометирана процедура. За нас причинителите на кризата, в която се намираме, са президентът и премиерът", категоричен бе Метин.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!