ГЕРБ все пак реши да заработи в комисиите на парламента

Елица Мартинова 27 август 2013 в 13:40 2269 4

Цецка Цачева Снимка БГНЕС
Цецка Цачева Снимка БГНЕС

След упорит бойкот по работата на 42-рото Народно събрание ГЕРБ най-накрая решиха да излъчат свои представители, които да влязат в състав на комисиите, които работят към парламента.

Това обяви на пресконференция във вторник председателят на 41-вото Народно събрание Цецка Цачева от ГЕРБ.

Тя съобщи, че конкретните предложения за депутатите, които да влязат в комисиите от квотата на ГЕРБ, ще бъдат обсъдени тепърва.

Решението от бившите управляващи идват два месеца след като хората на Борисов обявиха, че ще бойкотират работата на парламента.

В началото на юни, докато се обсъждаха съставите на комисиите и ръководството на парламента, от ГЕРБ обясниха, че няма да издигат свои кандидати. Мотивът на бившите управляващи бе, че т. нар. Тройна коалиция не се отнася с уважение към тях. „Ще седим в опозиция и ще им гледаме сеира“, каза тогава експремирът Борисов.

„За първи път в 42-то Народно събрание по такъв безпрецедентен начин бяха разпределени ръководните места в постоянните комисии. Партия като ДПС има председателски места в близо половината комисии в парламента и тези комисии са най-важните в Народното събрание. Това са - правната комисия, бюджетната комисия, икономическата комисия, здравната комисия, комисията по отбрана, комисията по енергетика. Една парламентарна група с 23-ма народни представители, получава толкова места, колкото приблизително най-голямата парламентарна група с 97 народни представители“, коментира Красимир Ципов.

Цецка Цачева коментира излязлата вчера информация, според която зам.-председателят на НС Мая Манолова е почти готова с работния вариант на новия Изборен кодекс.

OFFNews припомня, че от ГЕРБ настояват да се въведат само промени в изборното законодателство и то да не се пренаписва.

„В този нов изборен кодекс, съм убедена, че повече от 95 % разпоредбите ще бъдат същите, като философия и редакция, от тези, които с в действащия изборен кодекс“, каза Цецка Цачева и подчерта, че ГЕРБ ще изпълняват съвестно ролята си на активна и единствена опозиция на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови