Българи с над 100 млн. евро в кипърски банки

Вероника Шербанова 21 март 2013 в 13:10 2241 3

Кипърска банка, Снимка: ЕПА
Кипърска банка, Снимка: ЕПА

Българи и български фирми имат депозити в кипърски банки за над 100 млн. евро общо. Това става ясно от статистика на Европейската централна банка, цитирана от "Ройтерс".

В банките в Кипър има влогове за 107,8 млрд. евро, като 69,6 млрд. евро от тях са на юридически и физически лица. Останалите 38,2 млрд. евро са на други банки.

Близо половината от депозитите са на чужденци. Българите и румънците имат по около 100 млн. евро, като в тази сума не са включени влогове на банки.

Най-голям в рамките на Европейския съюз е размерът на депозитите на гърците – 4,7 млрд. евро. Следват ги британците с 2 млрд. лева във влогове в кипърски банки.

Европейската централна банка предоставя статистика само за депозитите на страните членки в ЕС, като не са изнесени данни за депозитите на банките от отделните страни членки. Статистиката на централната банка обаче сочи, че в края на миналата година в банките в Кипър има общо 12,8 млрд. евро под формата на депозити на банки извън ЕС.

По данни на международната рейтингова агенция Moody’s 9 млрд. евро от тях са притежание на руски банки. Руските корпоративни депозити пък са в размер на около 15 млрд. евро.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!