Европа и Русия ще разрешават заедно кризата в Кипър

Вероника Шербанова 21 март 2013 в 17:34 1672 0

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия ще се консултира с Русия за разрешение на кризата в Кипър. Това заяви в Москва председателят на комисията Жозе Мануел Барозу.

Ситуацията в Кипър засяга интересите на Русия, затова провеждаме консултации. Смятаме да градим открито отношенията си с нашите партньори, посочи Барозу. Москва не беше предварително уведомена за решението на Европейския съюз относно спасителния план за Кипър. Решението, което взехме в събота, беше компромисно, допълни той.

ЕК е готова да окаже помощ на страната за решението на въпроса с антикризисната помощ, каза Барозу. По думите му причината за кипърската криза е раздутата финансова система, която към момента надвишава 8 пъти БВП на страната.

В края на миналата седмица Кипър се споразумя с ЕС и Международния валутен фонд за помощ в размер на 10 млрд. евро, ако въведе данък върху банковите депозити. Парламентът в Кипър обаче не прие законопроекта.

Президентът Никос Анастасиадис се срещна с лидерите на кипърските партии, за да вземат решение за нов план от антикризисни мерки. В същото време финансовият министър Михалис Сарис е на посещение в Москва, където се надява да получи финансова помощ.

Русия не може да ни даде кредит като този на ЕС, но може да ни помогне с инвестиции, съобщи в четвъртък Сарис. По думите му ако Кипър вземе 10 млрд. евро кредит от Русия, би било невъзможно за страната да го изплати. Работните групи на двете държави обсъждат удължаване с 5 години на заема на Кипър в размер на 2,5 млрд. евро, който трябваше да бъде върнат през 2016 г., както и намаляване с 4,5% на лихвения процент.

В същото време лидерите на кипърските партии се съгласиха с представения от Никос Анастасиадис антикризисен план, който включва създаването на структуриран фонд. В него ще влязат резервите на различни фондове, недвижимо и друго имущество, което може да стане залог за получаването на кредит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови