Скоростта е основната причина за катастрофите у нас (видео)

OFFNews 30 април 2013 в 13:43 5168 5

Билбордове призовават за съобразена скорост.
Билбордове призовават за съобразена скорост.

Високата скорост остава основната причина за пътно-транспортните произшествия у нас. 

Това отчитат от Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК).

"Над 50% от смъртните случаи се дължат на несъобразената скорост и неспазване на ограничението", заяви Владимир Тодоров, председател на асоциацията.

През 2012 г. са станали 6717 тежки пътни произшествия, като над 54% заради несъобразена скорост. Загинали са 601 души, а ранените са над 8000.

С цел намаляване процента на катастрофите през 2013 г. от днес стартира и Национална кампания за борба с войната по пътищата.

Oрганизатори на кампанията са БАЗХ и Транспортна индоор и аутдоор рекламна асоциация, съвместно с Пътна полиция и Агенция пътна инфраструктура.

50 билборда с надпис "Скоростта убива" ще бъдат разположени по магистрални и първокласни пътища за спазване на съответното ограничение на скоростта.

Целта на кампанията е чрез експресивни визии върху билбордове да бъде привлечено вниманието на участниците в движението и да се вмени, че отговорността за живота и сигурността на всички е не само лична, но и колективна.

Организаторите на кампанията са приготвили и 2 видеоматериала, които ще бъдат разпространени в детските градини и училищата от септември. Очаква се видеата да бъдат пуснати и по телевизионния екран.

Междувременно Стойчо Константинов от Пътна полиция призова всички шофьори да се съобразяват със огранията и да спазват скоростта на пътния поток.

Във връзка с очаквания засилен трафик за празничните дни от КАТ и АПИ съветват да се пътува по-рано през деня. Препоръчително е на всеки 100 км. да се прави около 10 минути почивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови