Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Калин Георгиев: Има разлика между подслушване и слушане

21 април 2013 в 19:11 2654 5

Калин Георгиев  Снимка: БГНЕС
Калин Георгиев Снимка: БГНЕС

Има разлика между подслушване и слушане – едното се прави секретно  без да разбере този, който е обект на подслушването, а другото е явно. Тъй като нямаме право на явно подслушване, затова не го и правим.

Това обясни в предаването „Всяка неделя“ на Нова телевизия главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод скандала с подслушванията.

Той е категоричен, че в МВР не е правено незаконно подслушване и че прокуратурата не е твърдяла подобно нещо. Той се позова и на изказване на говорителя на Европейската комисия Марк Грей, който заявява, че не коментира спекулации, а факти.

Калин Георгиев обясни също, че служителят на СДОТО Радко Димитров, станал популярен още и като Отвертката, повече се обиждал на това, че го наричали некадърник, а не на обидите, че е престъпник.

"Записите са налични и архивирани и е лесно да бъдат съпоставени с наличните в МВР и да се види дали е трито или не. Ако се търси конфликт между нас и прокуратурата, такъв няма. Това е една мечта на една от партийните централи да има разнобой между нас с прокуратурата. Ние продължаваме да работим добре. От един такъв конфликт печели само организираната престъпност. Не виждам как можем да противодействаме на тежката организирана престъпност без СДОТО и ГДБОП“, коментира Георгиев.

Калин Георгиев отказа да коментира случаите, при които е констатирано, че автомобилът за подслушване е излизал на 15, 16, 26 март, без това да е документирано. Той само заяви, че с тази техника е работено по тежко криминално престъпление „с изключително значим обществен интерес“.

Ние не сме престъпници, в МВР работят хора на честта, които са по-различни от другите хора. Любимите на народа политици ни учат на морал, не им отива, коментира той. Георгиев обясни, че хората, които „20 години са показали своята несъстоятелност и са довели народа до там да не вярва в политическата система“, не могат да го учат на морал.

По закон СДОТО е подчинена на вътрешния министър, поясни Георгиев. „Аз съм убеден, че той не е правил нищо лошо. Не е разпореждал на СДОТО да си превишава правата. Отговорността е лична и ако някой е заставян да върши беззакония – това няма как да се получи, не става по този начин. Няма беззаконие в МВР. Инстинктите за самосъхранение на хората ни ще ги спрат да извършат такова нещо. МВР е деполитизирана институция и не може да бъде друга“, коментира още той.

По отношение на аферата с шефа на ГДБОП Станимир Флоров главният секретар на МВР каза, че той „може да е груб, но не е бандит“ и призова да се направи проверка от къде са изтекли класифицираните документи с разработките срещу Флоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews