Костов: Парите за СРС-та можеше да спасят бизнеса

Елица Мартинова 19 април 2013 в 16:12 3183 8

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

В контекста на настоящата икономическа криза милионите, дадени за подслушване, за огромна сума. Тези пари можеше да отидат за инвестиции в бизнеса, които биха спасили 60 000 работни места. Това заяви в Русе председателят на ДСБ Иван Костов.

Според тъмносиния лидер парите, похарчени за СРС-та, са неразумна инвестиция.

„По-добре би било тези пари да се използват за погасяване на част от задълженията на фирмите, които са на стойност 300 млн. лева. Това би отпушило икономиката“, коментира Костов.

Той подчерта, че бизнес климатът се нуждае от сериозни подобрения.

„Монополите са изтеглили огромни пари от потреблението и създават нелоялна конкуренция. Парите се изнасят навън като монополни печалби, а за да има средства, които да се харчат, те трябва да дойдат отнкъде“, допълни председателят на ДСБ.

Той отново очерта концепцията на тъмносините, която слага акцент върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

„Ако се отвори пространство за малкия бизнес да разкрие поне по още едно работно място, безработицата ще се сведе веднага до нормалните граници“, уточни Костов.

Председателят на ДСБ изтъкна, че в страната трябва да се въведе необлагаем минимум, а плоският данък да се запази.

„Ако приемем, че минималната работна заплата е 310 лв., това означава, че върху нея няма да се плаща данък, което означава веднага увеличаване с 10% върху доходите на тези хора, които са на минимална работна заплата. След това, когато вече растат доходите, от всеки доход се махат 310 лв. и остатъкът се облага. Ако доходът е 1000 лв. се приспадат 310 лв. и се плащат 69 лв. данък върху заплата 1000 лв., а не сегашните 100 лв. Това значи, че облагането започва след 310-ия лев. Всичко това ще струва на бюджета около 200 млн. лв.“, изчисли Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови