Кабинетът с план за насърчаване на електромобилите

Нели Чолашка 16 октомври 2012 в 18:55 2223 5

Делян Добрев открива станция за зареждане на електромобили. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев открива станция за зареждане на електромобили. Снимка: БГНЕС

Национален план за насърчаване на производството и ускорено навлизане на екологичните превозни средства ще гласува утре правителството.

С него кабинетът се надява да стимулира производството на електромобили и части за тях в България, както и употребата им у нас.

За пореден път се говори за въвеждането на диференциран годишен данък върху автомобилите в зависимост от екологичните им характеристики.

През лятото министърът на енергетиката Делян Добрев, който внася плана в кабинета, обяви, че се обмисля електромобилите да бъдат освободени от задължителните винетки и такса за регистрация и да им се разреши да се движат в буслентите.

Те не са много, няма да затруднят трафика в буслентите, коментира тогава Добрев. Те действително не са много - в България официално са регистрирани едва 5-6 електромобила. В София хората с такива коли могат да паркират безплатно в Синята и в Зелената зона.

С плана на Добрев ще бъде въведен и т. нар. инструмент "зелени" обществени поръчки, при които поръчките са с екологични изисквания, съобщават от правителствената пресслужба.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови