Искат държавата да плаща 30% от всеки електромобил

Вероника Шербанова 21 август 2012 в 18:02 1738 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Една трета от цената на новозакупените електромобили да се заплаща от държавата, предложи председателят на Индустриален клъстер „Електромобили“ Илия Левков.  

След 10-15 години в България ще има 200 000 електроавтомобила, а в ЕС те ще са 50% от закупените автомобили.

За да се увеличи броят на закупените електромобили у нас, трябва да се изгради устойчива държавна политика в тази сфера, заяви Левков. Според него при закупуване на електромобил всеки българин трябва да бъде подпомогнат финансово с 30% от стойността на колата, като освен това се направят отстъпки от ДДС. Според Левков трябва да се намалят данъците на домакинствата с поне един електромобил и да се увеличат на тези, които имат повече от една кола, която използва изкопаеми горива. 

Друго предложение на клъстера е въвеждането на данъчен кредит за електрическите автомобили и стимули при замяна на стар автомобил с електрически. 

В началото на август министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че се подготвя Национален план за подкрепа на електромобилния транспорт, в който са включени редица стимули, като безплатно паркиране във всички градове в страната в платените зони и отпадане на местните данъци и такси за притежателите на електромобили, както и разрешение за шофиране в бус лентите.

Произведена е и първата българска зарядна колонка за електромобили, каза още Левков. В момента тя се изпитва и ще бъде демонстрирана в средата или края на септември. Много по-напред сме от Гърция, Сърбия и Македония, похвали се той.  

В същото време се подготвят и учебни планове, отговарящи на професионалните стандарти за две от ключовите длъжности за сектора – техник и монтьор, обясни бившият социален министър, а сега - председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Водят се разговори и с БАН за създаването на докторантури. 

Развитието на сектора в България е изключително важно, защото „автомобилостроенето е локомотив, който дърпа напред индустрията“, каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!