Искат отстраняването на съдия Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 12 юли 2012 в 10:37 1185 0

Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС

Дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) предлага дисциплинарният състав по висящото производство срещу нея, съобщи "Правен свят". Точката е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод – забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.

Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после – и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за огранизиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

За забавени дела съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15 % намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателката на съда Владимира Янева.

Тодорова води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Поводът е негово изказване, че тя е обвързана с организираната престъпност. Той направи това изказване във връзка именно със забавянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови