Съдии искат ВСС да отговори на нападките на Цветанов

Мадлен Шишманова 17 февруари 2012 в 12:59 1386 0

Съд. Снимка: БГНЕС, архив
Съд. Снимка: БГНЕС, архив
Съдии поискаха Висшият съдебен съвет да вземе отношение по твърденията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдебната власт и нападките му срещу някои магистрати. Това се посочва в призив до съвета, предоставен на медиите от Съюза на съдиите в България и подписан от близо 80 магистрати. „Бездействието на висшия орган на съдебната власт поставя съдиите, обект вече и на персонални атаки, в ситуация да изразходват време и енергия за опровергаването на манипулативно и невярно представяне на факти по всяко конкретно дело, разисквано публично от вътрешния министър, което ги отклонява от изпълнението на текущите им задължения и пречи на работа им", пише в писмото до Висшия съдебен съвет. Под писмото са се подписали съдии от всички столични съдилища и от Върховния касационен съд. Те призовават членовете на Съвета да не стоят безучастни и да дадат дължимия институционален отговор на онези висши представители на изпълнителната власт, които "оценяват" съдебни актове и отправят "препоръки" към съдържанието на тези, чието постановяване предстои. Миналата седмица стана ясно, че председателят на Съюза на съдиите в България на Мирослава Тодорова е завела дело за клевета срещу Цветан Цветанов. Според нея министърът в две интервюта е опоменал неверни и позорящи я твърдения с думите, че работи в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с три години мотивите към осъдителната присъда на Васил Маникатов.

Вчера пък Висшият съдебен съвет обяви, че започва провека срещу съдия Мирослава Тодорова. ВСС и инспекторатът ще проверяват две дела, които са били гледани от председателя на Съюза на съдиите. Именно тези две дела бяха използвани от вътрешния министър Цветан Цветанов за повод отново да нападне съдебната система и да каже, че съдийката е обвързана с организираната престъпност.

По този повод съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, който пък бе разкритикуван от премиера Бойко Борисов, че с нападките си срещу съда допринася за критичния доклад на Европейската комисия от 8 февруари тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!