Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Янаки Стоилов: Пеевски се номинира сам

Елица Мартинова 17 юни 2013 в 08:30 3451 6

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

„Няма да се учудя, ако става въпрос за самономинация от страна на Делян Пеевски. Най-вероятно той е отишъл при премиера и му е казал, че може да промени нещата в службите“, каза пред bTV една от знаковите фигури на БСП Янаки Стоилов.

Социалистът бе категоричен, че Пеевски не е подходящ за поста. По думите му би било фатално, ако човек с такава медийна власт като Пеевски получи достъп до специалната информация, с която разполага ДАНС.

Стоилов изрази съжаление, че столетницата се е поставила в позорна ситуация.

„Ако премиерът Пламен Орешарски не бе поставил ултиматум – или подкрепяме Пеевски, или правителството пада – БСП нямаше да подкрепи кандидатурата на Пеевски и да се посрами по този начин“, каза Стоилов.

„Грешка бе не само избирането на тази кандидатура, а и начинът по който тя беше аргументирана“, подчерта Стоилов.

OFFNews припомня, че в петък депутати на „Koалиция за България“, недоволни от избора на Пеевски, разказаха пред журналисти, че Станишев и Орешарски са ги поставили пред свършен факт, заявявайки, че или БСП ще подкрепи Пеевски, или правителството ще падне.

„Аргументите за Пеевски очевидно не бяха достатъчни и ако не се бе формулирал този ултиматум, щеше да има шанс номинацията на премиера да не бъде подкрепена от БСП. И партията нямаше да бъде в тази неловка ситуация“, каза Янаки Стоилов.

Социалистът призна, че решенията в държавата се взимат от трима-четирима души – лидерите на парламентарните грипи, които подкрепят кабинета. По думите му в определени ситуации се появяват „и други значителни фактори“.

Янаки Стоилов коментира, че не иска оставката на лидера на БСП Сергей Станишев. Социалистът бе категоричен, че правителството трябва да запази властта си, за да стабилизира страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews