И Норвегия не ни иска в Шенген

OFFNews 02 август 2013 в 13:30 3440 11

Отново оставаме извън Шенген.
Отново оставаме извън Шенген.

Норвегия се противопоставя на разширяването на Шенгенската зона. Наред с няколко страни от ЕС, норвежците са против присъединяването на Румъния и България към безвизовото европейско пространство, съобщава руското издание „Радиовести”, цитирано от агенция "Фокус".

В норвежкото общество назрява недоволство от перспективата за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Правителството на Норвегия смята, че възможността за присъединяване към безвизовото пространство трябва да бъде отказана на двете страни. Според политиците в противен случай всички членове на Шенгенската зона ще бъдат залети от нова вълна от престъпност. Според официални данни, разпространени от Евростат, в момента в 15 страни от ЕС действат български и румънски престъпни банди, които са считани за едни от най-опасните, посочва изданието.

Норвежката преса дори твърди, че срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген са и самите норвежки граждани. Неправителствената организация в Осло е започнала да събира подписи за петиция, след като в града бе разбит палатков лагер на 200 нелегални имигранти - всички с ромски произход и граждани на Румъния и България. Жителите на Осло са внесли в местната полиция жалба за натрупания от ромите боклук, като са изразили загриженост за възможното разпространение на болести.

Призивът идва в светлината на предстоящото през есента обсъждане за членството на Румъния и България в Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!