Град въстана срещу хотел, щял да поквари децата

Последна промяна на 09 февруари 2013 в 12:25 2735 5

Манастирът в Хаджидимово. Снимка: Уикипедиа
Манастирът в Хаджидимово. Снимка: Уикипедиа

Родители и учители от Хаджидимово, Гоцеделчевско, изпратиха Отворено писмо до институциите с молба да се предприемат мерки срещу строежа на хотелски комплекс, който се издига непосредствено пред манастира в града "Св. вмкч. Георги Победоносец".

Отвореното писмо е изпратено до президента, министър-председателя, областния управител на Благоеврград, председателя на Народнто събрание, до депутатите, до омбудсмана, до Европейската служба за борба с измамите, както и до всички медии и граждани.

В него загрижените родители и учители настояват, че строежът на развлекателния комплекс ще възпрепятства провеждането на социални и образователни дейности, с които манастирът в Хаджидимово се е ангажирал от дълги години.

"Изграждането на хотелски комплекс край манастирски порти е обида за цялото общество, погазват се общочовешки норми и ценности. Самата идея за построяване на увеселителен обект до светата обител е абсурдна", категорични са родители и учители.

Те смятат, че децата ще бъдат лишени от възможността за допълнително духовно и културно възпитание.

"Манастирският живот има своите условия, при които съществува. С хотелския комплекс в непосредствена близост до манастира се унищожава духът и условията, при които в манастирите е кипяла духовна просвета в полза на родината, потъпква се народностната ни памет", се посочва в писмото.

"Представете си как хората отиват в храма да се помолят, а във въздуха кънти музика от заведението, построено пред манастира, ехтят смеховете на "щастливо плажуващите" от хотелския комплекс", се допълва още в текста.

Според родителите и учителите, изпратили отвореното писмо до институциите, манастирът е единственото място, в което децата им ще съумеят да се изолират от материалния свят и да се потопят в атмосферата, в която са творили и живели българските просветители като Йоан Екзарх и братята Кирил и Методий.

Хаджидимовци са категорични, че стоежът на хотелския комплекс е незаконен и влиза в противоречие със социалните и правни норми на гражданите.

"Защитата на обществения интерес трябва да бъде първостепенна задача при осъществяване на държавното управление", категорични са родители и учители от Хаджидимово.

В подкрепа на светата обител са се обявили още 2 600 души. Те подписаха петиция, с която се обявяват против строежа на хотела.

Публикуваната в интернет петиция пък посочва, че строежът е незаконен.

Първо, става въпрос за конфликт на интереси, защото фирмата-строител е на Катерина Терзиева - дъщерята на кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев.

Второ, монасите заявяват, че манастирът не е уведомен за започналия вече строеж, въпреки че спрямо Закона за опазване на околната среда и спрямо Закона за устройство на териториите, манастирът се възприема като “заинтересовано” в случая лице.

Манастирът "Георги Победоносец" в Хаджидимово е издигнат през 1290 г. След падане под османско робство, храмът на няколко пъти е бил разрушаван. Възстановен е отново през 1864 г. 

Днес манастирът оказва силно влияние за поддържането на духовния и културен живот на хората в околността. От 20 години насам се организират детски лагери и редица образователни мероприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2013 в 17:37

Ако теренът е частен и има разрешение за строеж - ще се строи. Никой не може да забрани. В тая държава или има закони или се управлява от улицата.

09.02 2013 в 15:02

Впечатлен съм, че в чалгизираната до побъркване държава, все още има българи, загрижени за духовното възпитание на децата си. Браво на гражданите на Хаджидимово! Вместо да последват примера на събратята си от Банско, които сън не ги лови как да припечелят от тоталното бетониране в стил-мутро барок градчето и планината, тези хора са се замислили за бъдещото на децата си... Разни хора, разни идеали!

09.02 2013 в 12:54

...бих въстанал срещу клонът на БПЦ по-скоро ;)

09.02 2013 в 12:41

Докато на станем държава на развлекателния бизнес, чалгата и проституцията няма да ни оставяъ на мира!

09.02 2013 в 12:27

Да, поредният типично български абсурд...