Говорителят на ЕК: Ще информираме Съвета за проблемите в България

26 януари 2013 в 12:37 1673 1

Марк Грей. Снимка: europa.eu
Марк Грей. Снимка: europa.eu

"След доклада за Румъния ще информираме Съвета за проблемите в България. Следим внимателно ситуацията във вашата страна и при нужда нищо няма да ни попречи да излезем с доклад и преди предвидения за края на 2013", обяви в интервю за БНР говорителят на Европейската комисия  Марк Грей.

По думите му е много важно да се направим разграничение между официалния доклад за Румъния и техническото обновяване на информацията, което не е писмено.

"Когато Съветът се събере да обсъди румънския доклад, ще използваме възможността да информираме страните-членки и за развитието на нещата в България.

Това не е нито официален, нито писмен доклад. Това не е нещо необичайно. През последните години редовно сме представяли подобна информация пред Съвета под тази форма", уточни Грей. Очаква се това да стане до седмици.

 "Имаше критично важни назначения, които ние коментирахме на различни етапи. Сега представянето на по-цялостната актуализирана информация ще е възможност да покажем как усещаме нещата. Много пъти вече ясно казахме позицията си за всички дебати и противоречия, които видяхме около процедурите и хората, свързани с тези ключови назначения.

Сега фокусът ни е следният – назначенията са факт, как да направим така, че те да проработят, как да гарантираме, че ще ги има резултатите, които са толкова важни и в прокуратурата, и в другите ключови институции", коментира Грей. 

Той отказа коментар за трите ключови за България нови назначения – нов Висш съдебен съвет, нов Конституционен съд и нов главен прокурор.

"На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България", обяви Марк Грей. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!