Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС

05 ноември 2012 в 12:33 1814 0

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

www.opac.government.bg

Готови са първоначалните анализи по проект „Провеждане на оптимизация в държавни институции”, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е Администрацията на Министерския съвет.

Първата изпълнена дейност е Дейност 1 „Извършване на сравнителен анализ на моделите на управление и организационно структуриране на НЗОК и НОИ със структурата и моделите в други страни-членки на Европейския съюз”.

В рамките на тази дейност са извършени три основни анализа:

- „Преглед на организационно-управленските модели и на законодателството, регламентиращо структурата и дейността на НОИ”;

- „Препоръчителни действия за реорганизация на структурата на НОИ за прилагане на добрите европейски практики”;

- „Разработване на критерии за извършване на сравнителен анализ на моделите на управление в структури, релевантни на НОИ в държави членки на ЕС”.

В анализите са отправени редица препоръки и предложения за оптимизиране структурата на НОИ. Изследвани са инициативите за реформа в системата на НОИ за последните 10 години, направен е преглед на законодателството, което регламентира структурата и дейността на института, анализ на текущото състояние и на организационно-управленския модел.

С цел увеличаване на приходите от осигурителни вноски са изведени препоръки за ограничаване ръста на разходите на държавното обществено осигуряване чрез промени в осигурителната система и засилен натиск върху „сивия” трудов пазар, както и мерки за увеличаване на активния трудов живот.

Препоръчва се активно въвеждане и използване на информационните технологии в дейността на институциите, ангажирани със социалното осигуряване и при комуникацията с гражданите. От една страна това би подобрило качеството на предоставяните услуги към потребителите, от друга - вътрешната ефективност и икономичност, се отбелязва в доклада.

Предложено е въвеждане на стандарт за улесняване на информационните и комуникационни потоци между всички институции в областта на социалното осигуряване по примера на Франция, където въведената система е довела до синергия в дейността на институциите и осигуряване на възможност за опростяване на процедурите. Отправя се и препоръка за въвеждане на различни канали за достъп до услугите на социалните институции – телефон, факс, мейл, на място, както и въвеждане на едно гише на териториален принцип в близост до хората. Добра практика в това отношение представя Италия, която е внедрила виртуален фронт офис посредством информационни технологии, както и Швеция, където функционира електронен портал за пенсиите.

Според анализа основната заплаха за пенсионните системи в Европа е застаряването на населението и последиците от това за бюджета. Затова се препоръчва да се приложи нова политика, която да постигне преодоляване на проблема и постигане на устойчива и дългосрочно балансирана система. Като възможен вариант се посочва промяна на възрастта за пенсиониране спрямо очакваната продължителност на живота и постигане на по-добро съотношение между осигурители/осигурени и пенсионери, което да направи системата финансово по-стабилна.

В рамките на проекта се реализират още три дейности, които ще бъдат изпълнени до края на 2012 година.

Проектът е в пълно съответствие с целите на административната реформа за оптимизиране дейността на администрацията и ще има ключово значение за дейността на две от най-големите структури в държавната администрация.

Аналогичен анализ е изготвен и за Националната здравноосигурителна каса.

Пълните доклади са публикувани в секция „Публикации“ на Портала за обществени консултации www.strategy.bg.

------------------------------------------------

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови