ГЕРБ гони тройната коалиция по продадени и преобразувани гори

Милен Енчев 15 януари 2013 в 17:48 4638 5

Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС
Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС

Опитът на ГЕРБ да прехвърли цялата вина за неизгодните сделки с държавни гори върху предишните управляващи удари на камък. При настоящото управление по заявления на частници 126 парцела са изключени от държавния горски фонд и са били нарочени за продажба. Това показа проверката на междуведомствената комисия за сделките с държавна гора, назначена след скандала „Дюнигейт“. Данните бяха обявени днес от земеделския министър Мирослав Найденов.

Общо 1515 процедури за изключване на терени от държавния горски фонд и продажба по искане на частници са започнали в последните 10 години. В резултат 540 от заявените терени през годините са преобразувани и вече по документи не са гора - 414 при предишните управления на НДСВ и на тройната коалиция и 126 при настоящото на ГЕРБ.

Досега са продадени общо 98 преобразувани терена - 55 терена при предишните управляващи (с обща площ 700 дка., от които 376 - по Черноморието) и 43 при ГЕРБ (от които 2 по Черноморието - 29 декаровия терен с дюните в Несебър и 0.3 дка. в Бургас), посочи Найденов. Числото далеч надхвърля данните, обявени по-рано от заместничката му Светлана Боянова (която твърдеше, че само 4 продажби са осъществени при ГЕРБ).

Всъщност, броят на терените, продадени след юли 2009 г., вероятно е по-голям, защото все още не е известно колко са продали областните управители, уточни Найденов. Това ще стане ясно следващата седмица.

Досега министърът обясняваше, че всички процедури за продажба на държавните терени, изпълнявани по негово време, са започнали при предишното правителство. Оказа се обаче, че заявления за преобразуване и купуване на държавна гора са приемани и от настоящото управление. Доказателство за това е все още неприключилата процедура за продажба на друг терен в Несебър, на фирма на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, започнала през 2011 г.

Въпреки детайлната справка, изнесена днес, Найденов заяви, че не знае колко от всички 1515 заявления за преобразуване и придобиване на терените от 2003 г. досега са приети при сегашното управление – от средата на 2009 г. досега. Така не стана ясно и колко от изключените при настоящото управление 126 (вече бивши) горски парцела са изключени по процедури, започнали при сегашните управляващи.

Данните за всички процедури са предадени за проверка в прокуратурата, обяви Найденов. Детайлната информация за всички тях ще бъде изнесена едва утре, след като министърът запознае парламентарната комисия за корупция по високите етажи на властта, каза той. Тогава би трябвало да стане известно кои са фирмите и лицата, пазарували гори, къде са терените, с каква площ и на каква цена са купени.

Найденов ще съди Станишев за клевета и обида

Найденов ще съди лидера на БСП Сергей Станишев за това, че го е нарекъл "известен лъжец". Това обяви министърът след обстоен преглед на прегрешенията на предишните управляващи в областта на преобразуването, заменките и продажбата на гори.

„Правя го за първи път. Откакто съм министър, многократно съм обиждан, набеждаван и какво ли не. Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата ни десетилетия, тогава, когато заради подобни определения хората отиваха в затворите – Белене, Ловеч, Скравена, където биваха убивани, след това изяждани от прасетата - потомци на този партиен елит да си позволяват безнаказано да раздават епитети днес.

Затова в името на хората, които са загинали в тези лагери, в името на хората, които са били репресирани от същия партиен елит, чийто потомък в момента е г-н Сергей Станишев, аз ще заведа това дело и се надявам да бъде спечелено”, заяви Найденов.

Министърът припомни сделката за крупна продажба на гори в Камчия, свързана с приятелката на Станишев Моника Йосифова. Той изброи 6 решения на предишното правителство, с които са изключени общо 5000 дка. горски терени само в област Варна.

След "Има ли дюни" почва играта "Има ли басейни"

По въпроса за терена от 2.5 дка. в Несебър, който фирмата на Емил Димитров иска да купи, Найденов каза, че ДНСК (Дирекцията за национален строителен контрол) трябвало да се произнесе има ли построени басейни в него или няма. По информация на сайта "Бивол", въпреки че не е получила терена фирмата, която притежава хотел в съседство е построила басейните върху държавния терен. При това фирмата е кандидатствала за покупка на терена с мотив изграждане на обществено полезна инфраструктура (каквато басейните очевидно не са). Регионалната дирекция по горите, която обработва процедурата обаче не е възразила. Нейни експерти дори са инспектирали терена миналата година и са "пропуснали да забележат" построените в него съоръжения.

По думите на Найденов днес, ДНСК все пак била сезирана за случая.

ЕК решава дали да ни накаже за замените след януари

Министерството на земеделието е получило нови запитвания от Европейската комисия по казуса със замените на гори, обяви Найденов. Държавата има 2-седмичен срок да отговори на въпросите, след което Комисията ще излезе с преценка дали замените представляват нерегламентирана държавна помощ, каза той.

Общо извършените замени на гори при предните 2 правителства са 193 на брой. Тогава са били заменени 33 000 декара държавни гори срещу частни. До приемането на мораториума върху преобразуването на заменени гори (през септември 2009 г.) 4600 дка. от тези парцели са били извадени от горския фонд и урбанизирани и 3700 дка. от тях са по морето, каза министърът. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови