Газът поевтинява с 9 % от януари

05 декември 2012 в 14:00 1980 3

Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)
Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС (архив)

Цената на природния газ ще бъде намалена с около 9% от 1 януари догодина, обяви днес изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. Точното намаление ще стане известно следващият понеделник, но ако има разлика, тя ще е незначителна, каза шефът на държавния доставчик. Предстои предложението на дружеството да бъде внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и енергийният регулатор да одобри новата цена.

Засега не е ясно как поевтиняването ще се отрази на цената на парното, коментираха пред OFFNews от „Топлофикация – София“. „Чакаме решението на ДКЕВР“, лаконично отговориха от столичното топлофикационно дружество.

По думите на Гогов, „Булгаргаз“ изчаква с обявяването на точното намаление на цената заради курса на щатския долар, който може да се промени до датата на предложението към регулатора. Цената на природния газ е вързана с курса на долара.

От началотo на следващата година „Булгаргаз“ ще въведе ежедневно следене на потреблението на всеки клиент, обяви още Гогов.

Най-големите длъжници на газовия доставчик са топлофикационните дружества с общо около 184 милиона лева задължения. Най-крупният длъжник е столичната топлофикация с неизплатени 167 млн. лева до момента, каза шефът на „Булгаргаз“. По думите му столичното дружество изпитва затруднения заради ниската събираемост на сметките от потребителите си. То трябва да намери решение на проблема, защото „отдавна е преминало границата на търпението“, заяви Гогов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков