Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на „Газпром“ не знае, че чакаме нови отстъпки

Николай Марченко 13 ноември 2012 в 13:36 1749 1

"Газпром" най-вероятно няма намерение да сваля цената на газа за България. Снимка: БГНЕС

Председателят на управителния съвет на руския държавен концерн Алексей Милер не знае, че България очаква отстъпка в цената на природния газ и за 2013 г. Той припомни, че страната ни вече получи обещаната й отстъпка за последните девет месеца на 2012 г. от 11.1%.

 „България не свързва приемането на окончателното инвестиционно решение за своя участък от газопровода „Южен поток” с коригирането на цените на руския газ, заяви Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него нямало връзка между двата документа. „Двата въпроса не са взаимно свързани. Що се отнася до коригирането на цените, то през тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора”, каза Милер.

Думите на Милер напълно опровергават тези на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, че от 1 януари се очаквало още по-голямо намаление в цените на руския газ. Освен това само преди дни министърът призна, че по най-важното споразумение за България като договора за доставките за следващите години все още не са приключили преговорите. Според него идния четвъртък шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов щял да обсъжда цените с Алексей Милер. В момента цената за България е 472 долара, като е една от най-високите в Европа.

От думите на Алексей Милер стана ясно още, че строителството на морския участък на газопровода „Южен поток” ще започне на 7 декември 2012 г. Според него окончателното инвестиционно решение за морския участък на газопровода трябва да бъде прието утре, на 14 ноември.„Трябва да бъдат приети инвестиционни решения с България, Унгария, Словения и Сърбия. С Унгария, Словения и Сърбия това вече е факт. На 14 ноември планираме да подпишем окончателното инвестиционно решение за морския участък, на 15 ноември – за българския, а на 7 декември строителството ще започне”, отчете шефът на „Газпром”.

Борисов обаче обвърза „Южен поток“ и цената

 Премиерът Бойко Борисов обаче е напълно на противоположно мнение от шефа на „Газпром“ - от преговорите, които в четвъртък ще се проведат за цената на газа, ще зависят следващите му стъпки – дали ще отиде за първата копка на газопровода „Южен поток“.

Борисов определи всички коментари за предстоящото му посещение в Русия към момента с думите: „Чух на пазара една жена каза на друга еди какво си”. „След като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително кога той ще дойде в България и дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка. Но оттогава не сме се чували. Като разбера каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че – засега само се говори, но никой освен мен не знае“, отсече премиерът.

Освен това Бойко Борисов се надява новият договор с „Газпром“ за доставка на газ да бъде краткосрочен – за 4-6 години, стана ясно днес от изявлението му по време на посещението в Словакия. Министър-председателят смята, че българската страна в случая непосредствено касае цената на газа и „колко ще са краткосрочни“ дългосрочните договори. „И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите три–четири години в Черно море ще има много газ и трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ и това е задачата, която съм дал на колегите“, категоричен бе Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!