„Галъп“: По-малко от 3% е разликата между ГЕРБ и БСП

Елица Мартинова 17 април 2013 в 11:48 1700 4

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Няма сигурен победител за предстоящите избори, сочат данни на агенция „Галъп интернешънъл“, публикувани във в. „Преса“. Според изследването, направено месец преди вота, разликата в доверието към ГЕРБ и БСП е по-малко от 3%.

Резултатите не отчитат нагласите на всички участници в запитването, а само на тези, които са заявили, че ще гласуват.

Проучването сочи, че ако изборите бяха на 12 април, ГЕРБ щяха да получат 22,8% от гласовете на гражданите, а най-големият им конкурент БСП – 19,9%.

За „Атака“ биха гласували 5,7% от гласоподавателите. ДПС биха получили 4,9%, а „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева – 3,9%.

Данните показват, че само четири партии имат сигурно място в следващия парламент.

На въпроса дали ГЕРБ е тясно свързана с олигархията и монополите 53% от анкетираните са отговорили положително. Едва 19% от запитаните са изразили доверие, че ГЕРБ не участва в подобни корупционни схеми.

58% от участниците в проучването са на мнение, че ГЕРБ преследват само лични интереси и защитават корупцията в държавата.

62% от запитаните настояват служебният кабинет да потърси отговорност за обстановката в страната от бившите управляващи на Бойко Борисов.

Анализът на „Галъп“ сочи, че избирателната активност на предстоящия вот ще е от ключово значение за изборните резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови