НЦИОМ преброи 24,4% подкрепа за ГЕРБ, 17,5% за БСП

04 април 2013 в 12:43 2774 5

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ остава политическата сила с най-високо доверие и ако днес имаше избори, би получила 24,4% от гласовете. Това е преднина от 6,9% пред втората партия БСП, която има 17,5%. Трета е ДПС с 6,5% подкрепа. За "Атака" биха гласували 5 на сто от българите, а за партията на Меглена Кунева - 3,5%.

Електоралната подкрепа за ГЕРБ остава на нивата от преди протестите. Същото важи и за третата политическа сила ДПС. Спад в сравнение с кампанията около референдума регистрира БСП. Най-печеливша от протестите е партията на Волен Сидеров, която удвоява подкрепата си. "България на гражданите" на Кунева също регистрира съществен спад от 2,4% от началото на годината.

Това отчита национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 20 и 29 март 2013 г.

Пет партии почти сигурно ще влязат в следващия парламент, а други две (ДСБ + Съюз "Единство" и НФСБ) имат по 2 процента подкрепа и успехът им на вота зависи от предизборната кампания.

Няма доминираща оценка за оставката на премиера. 45% я определят като бягство от отговорност, а 42% – като достойна постъпка, отчита НЦИОМ. 

85% от интервюираните в изследването мислят, че исканията на протестиращите са основателни. 15% от запитаните твърдят, че са участвали в протестите, като това са предимно мъже, хора на възраст между 40 и 49 години, жители на областните градове и респонденти с по-нисък жизнен стандарт. За най-важното искане на протестиращите 34% определят контрола върху енергийните монополи, 26% посочват повишаване на доходите и стандарта на живот, а 10% - разкриването на нови работни места.
НЦИОМ отбелязва още високото одобрение за работата на президента Росен Плевнелиев (одобряват го 56% от пълнолетните българи) и на Църквата (66% одобрение).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови