Европа критикува затворите ни

Юлиан Христов 04 декември 2012 в 10:41 2164 1

Затворът в София. Снимка: Никола Ончев
Затворът в София. Снимка: Никола Ончев

Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна - това са част от констатациите в заключенията на доклад на Комисията против изтезанията при Съвета на Европа.

Членове на комисията са били на проверка у нас през май тази година, където на място са се запознали с условията в затворите. Сега те настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти, съобщава БНР. 

Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала на затворите в Бургас и Варна. Според доклада затворници са били принуждавани да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.

Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора. В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни.

Също там, в продължение на година и половина, за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер. И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били залети от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост.

Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.

Вместо задължителния мининум от 4 квадратни метра на човек, затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята. Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите. Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми. 

Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода. Съветът на Европа изразява разочарование и че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна".

Нов затвор у нас не е строен от 1944 г. Вече се прави всичко възможно за строежа на нова сграда за Централния софийски затвор, като за целта е избран имот край с. Яна - старо военно поделение, което е подробно обследвано и изцяло отговаря на изискванията. Остава да се определи източник на финансиране.

Първият нов затвор в страната обаче ще бъде построен край Бургаското село Дебелт, който ще има капацитет от 250 – 300 души. Правосъдното министерство се надява той да е готов до средата на следващата година. Това ще бъде затворено общежитие от закрит тип, чието изграждане ще бъде по норвежкия механизъм.

У нас има около 9500 лишени от свобода. В Софийския централен затвор и двете общежития към него те са около 1700.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews