Строим нов затвор с уютни килии за 100 млн. лв.

Юлиан Христов 17 януари 2012 в 15:56 1691 0

Министерство на правосъдието. Снимка: БГНЕС
Министерство на правосъдието. Снимка: БГНЕС

Централният софийски затвор ще бъде преместен и настанен в изцяло нова сграда. Това стана ясно днес на пресконференция в Министерството на правосъдието, на която новият министър Диана Ковачева представи своите заместници.

Заместник-министър Пламен Георгиев, в чийто ресор са изпълненията на наказанията и съдебната охрана, съобщи, че за целта се обследват два имота на Министерството на отбраната. Единия е в Суходол, а другия - между селата Яна и Желява. Все още не е взето решение кой от двата имота, където в момента има стари казарми, е най-подходящ, но грубите изчисления показват, че затворът ще струва близо 100 млн. лв. В него ще има лечебно заведение и училище, а условията в килиите ще са изцяло съобразени с европейските изисквания, обясни Георгиев.

Условията в затворите в България са много лоши, сградният фонд е недостатъчен, а без нови затвори не може да се отговори на изискванията, коментира заместник правосъдният министър. Той заяви, че не е нормално най-големият затвор в страната - софийският, да се намира в сърцето на града.

Предстои изграждането на други два нови затвора - в Плевен и Бургас. Правосъдният министър Диана Ковачева обясни, че средствата няма да бъдат изцяло от бюджета на министерството. Основно финансиране ще се търси по европроекти и по договорен механизъм за сътрудничество с Норвегия.

Изцяло нов Наказателен кодекс и промени в други два основни закона - това са приоритетните, върху които ще се концентрира новият екип в министерството.

Изцяло нов закон за гражданската конфискация ще бъде подготвен от експерти на ведомство. Той обаче няма да бъде внесен от правосъдното министерство, уточни Диана Ковачева. Според нея би трябвало от новия закон да отпадне отнемането на имущество при административни нарушения. Законът трябва да касае само организирани престъпни групи и то при повдигнато обвинение. Отнемането трябва да става в гражданско производство, независимо от наказателния процес. Проверяваният период назад във времето трябва да бъде не по-малко от 10 години, но сега разписаният период от 25 години е твърде голям - коментира министърът. Тъй като се касае за организирани престъпни групи, Ковачева смята, че най-разумната сума, над която трябва да се правят проверките е 250 хил. лв.

Доц. Велина Тодорова от Института за правни науки при БАН поема ресорите за българско гражданство и международно сътрудничество. Колежката й Деница Вълкова, която е съдия, ще се занимава с европейско и международно право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови