ЕС е осребрил 1/3 от парите за проектите в България

Елица Мартинова 04 декември 2012 в 15:45 1437 0

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

До момента Европейският съюз е изплатил 33% от средствата, договорени с България по европейските програми за период 2007-2013 г.

Това стана ясно на заседанието на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) към парламента.

За сравнение, на върха на класацията е Португалия, която е усвоила половината от договорените пари. Последна от държавите-членки е съседна Румъния, на която са били осребрени едва 9% от договорените средства.

В работната среща взеха участие министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова.

Председателят на КЕВКЕФ Моника Панайотова представи доклад, обобщаващ напредъка на страната в усвояването на европейските фондове.

Сред препоръките в анализа бяха намаляване на административната тежест при кандидатстване за проект, подобряване капацитета на ресорната администрация и прилагане на по-ефективни критерии при подбора на проектите.

Заключение на доклада бе, че в последните години от програмния период България е усъвършенствала механизмите за контрол и усвояване на средствата от ЕС.

„През изминалия период се научихме как да правим нещата правилно. През следващия трябва да се научим да правим правилните неща”, посочи Панайотова.

"Да, напредък има. Свидетели сме на окуражаващ ръст. До момента на България са изплатени близо 33% от договорените средства и всяка година показателите се подобряват. Това обаче не трябва да ни успокоява, а да е стимул за по-усърдна работа", посочи министър Дончев.

Не така оптимистично настроени бяха представителите на опозицията в КЕВКЕФ. Депутатите Димчо Михалевски и Георги Божинов изразиха притеснение, че докладът не обръща достатъчно внимание на пропуските в българските механизми за усвояване.

"Това е като да мериш средна температура в болница. Едни умират, други се подобряват, но като цяло средната температура е в норма", заключи Божинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!