Диков: Заради Еньо от МЗХ изгониха Петя от Канал 3, тръгвам си с нея (запис)

Мая Младенова 02 август 2013 в 12:10 26693 29

Сашо Диков Снимка: Сергей Антонов
Сашо Диков Снимка: Сергей Антонов

Не мога да остана в Канал 3, защото бяха нарушени договорките за начина ми на работа там. Бе уволнена репортерката Петя Петрова без мое знание и съгласие. Ясно е, че собствениците на медията могат да назначават и уволняват когото си поискат, но отстраняването на Петя бе по журналистически причини и след недопустимата намеса на служител на Министерството на земеделието и храните.

Това заяви журналистът Сашо Диков на дългоочаквания брифинг по повод раздялата му с Канал 3 - телевизията, чието лице и програмен директор той бе през последните 13 години.

Не си тръгвам само заради Петя. Който и да беше уволнен по този начин, щях да реагирам така, защото има грубо нарушаване на нещата, за които се бяхме разбрали, заяви Диков. Той уточни, че е поканил и собственичката Мария Опренова на брифинга, но тя не е пожелала да присъства. OFFNews също опита да се свърже с нея, но тя не отговори на обажданията ни.

В периода 10-18 юли Опренова започнала да изказва неодобрение от работата на Петя Петрова, която е кадър на Сашо Диков и от 10 години работи в телевизията. Упреците към работата й били, че отразява едностранчиво, че е човек на Бойко Борисов и лансира неговите интереси, разказа Диков. Той контрирал, че не би позволил поръчкови репортажи, но не вижда защо Петрова да не поддържа отношения с Борисов като източник на информация.

После дойде денят, в който се появи Еньо - тормозен служител от земеделското министерство, разказа Диков. Става въпрос за Еньо Зяпков - медиен съветник на министъра на земеделието Димитър Греков. Пресаташето изказало недоволство от работата на Петя. Зяпков се оплакал на сегашния управител нас Канал 3 Кеворк Марашлян, разказа Диков.

"Стигаме до прословутия й репортаж от земеделското министерство, изгледахме го заедно с Мария. По моя преценка в него нямаше нищо смущаващо. Само не беше потърсила гледната точка на министерството и затова казах да им се обадят за гледна точка. На другия ден от Петя разбирам, че са й връчили заявление за прекратяване на договора по взаимно съгласие без това да е дискутирано с мен. За мен това е неприемливо", посочи журналистът.

Вчера Диков имал дълъг разговор с Опренова и съпруга й Любомир Минчев. Никой обаче не отстъпил - Опренова обявила, че много иска да го задържи в телевизията, но няма да отстъпи от решението си за уволнение на Петя Петрова. По думите на собственичката то нямало общо с оплакването от Еньо Зяпков, препредаде разговора Диков.

ОFFNews потърси и Зяпков за коментар, но той отговори, че поради семеен ангажимент в момента не може да разговаря.

"Предлагаха ми различни варианти само и само да остана. Единият беше особено екзотичен - да съм само програмен директор, а те да назначат главен редактор на публицистичните предавания и директните излъчвания, който да не е на мое подчинение, и той да определя какво да се снима. За него нито един от вариантите не бил приемлив. Взел си довиждане с екипа, обещал да помага и в бъдеще с каквото може, а със собствениците се разбрал да обмисли възможността да води журналистическо риалити по същата телевизия. То ще тръгне евентуално през есента. Ще продължава да води и предаването си в Нова тв, като в края на август вероятно ще се пробва и като водещ на сутрешния блок. Петя Петрова пък била поканена на работа в столичен вестник.

Според Диков ситуацията за независимите медии у нас става все по-трудна.

"Канал 3 беше феномен не само в български, но и в европейски и световен мащаб. Бившите собственици Величко Найденов и Николай Вучев никога не са ми казвали какво да излъчвам. Всичко това приключи наскоро, когато Величко Найденов реши да продаде телевизията просто защото при рекламния пазар и окрупняващия се тв пазар ставаше все по-трудно да се запазва независимостта на телевизията", каза журналистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!