Дянков в Америка: Не знаех нищо за ГЕРБ, станах министър случайно

11 март 2013 в 19:32 4464 14

Дянков изнася лекция пред отбрана публика във Вашингтон на 14 февруари. СНИМКА: Peterson IIE
Дянков изнася лекция пред отбрана публика във Вашингтон на 14 февруари. СНИМКА: Peterson IIE

Станах министър на финансите случайно. Аз съм от онези политици, които попадат инцидентно в политиката, без да идват от някоя партия. Не знаех почти нищо за ГЕРБ и платформата й, но исках да се боря в комунистите, за да не дойдат никога повече на власт.

Това разказва министърът на финансите в оставка Симеон Дянков пред отбрана публика в САЩ 4 дни преди оставката си - на 14 февруари 2013 г. OFFNews попадна на лекцията, която вицето на Бойко Борисов изнася пред Института за международна икономика "Питърсън" в американската столица. Форумът е озаглавен "Втори изгрев за развиващите се пазари", а гост-лектор е Дянков. 

Докато обмисля ултиматума на премиера да намери пари за субсидии на земеделските производители (една от версиите за оставката му - б.р.), в САЩ Дянков обяснява как Европа не успява да се бори с кризата, понеже повечето министри на финансите не са икономисти, а са се занимавали със селско стопанство или култура. Освен това в разгара на рецесията се разпуснали в двумесечна ваканция, а когато се събрали в Кипър да обсъдят спешни мерки, отишли на плаж.

"Върнах се, защото бях помолен да се притека на помощ, когато в България се раждаше една нова дясноцентристка партия. Не знаех много за платформата на партията, бях воден главно от емоцията, че не харесвам комунистите, никога не съм обичал комунистите. И тъй като комунистите в новата им версия, социалистите, управляваха предишното правителство, се върнах да се боря с комунизма в новия му превод - социализъм. Малко или много, в последните години виждах работата като борба социалистите никога повече да не вземат властта в България и надявам се и в Европа", разказва в прелюдия Дянков.

После обяснява как взел поста в пика на финансовата криза и посочва, че България е една от трите държави членки на ЕС, които в момента изпълняват критериите за членство в еврозоната, визирайки нивото на бюджетния дефицит. Нито една членка на еврозоната не изпълнява тези критерии, обяснява той на публиката си.

Ето какво си спомня Дянков от първата си среща с финансовите министри на ЕС:

"Първо, срещнахме се през август 2009 (...) На края на заседанието бе съобщено, че няма да се срещаме в следващите два месеца заради нуждата да уважаваме летния отпуск на всеки един от нас. Помислих си, ако в разгара на кризата си вземем два месеца ваканция, това не говори добре за това какво ще се случи по-нататък.

Другото забелязах, когато ми дадоха CV-та на всички други финансови министри. От 26 само петима имаха някаква финансова или икономическа квалификация. Нека го кажа по друг начин - 21 0т 27 финансови министри - говорим за август 2009 г. - не бяха финансисти, нито икономисти. Бяха работили в областта на селското стопанство, няколко се бяха занимавали с култура, може би има някаква връзка между културата и финансите. Имаше няколко души, които бяха работили като полицейски началници и пр.", разказва във Вашингтон Дянков.

В следващите години по думите му имало много срещи, на които била свършена много малко работа. 

"Но през септември 2012 г. в Кипър - времето беше много хубаво, повечето хора отидоха на плаж, вероятно това бе неформалната част на срещата - тогава витаеше усещането, че ако сега не направим нещо, останалата част от света ще види, че не ставаме за нищо. И се състоя дискусия за това какво ще правим. Планът беше до Коледа -това се случва в средата на септември - до Коледа да излезем с нещо, каквото и да е. Имаше много дебати, чийто фокус ви е добре известен - единният банков надзор. Такова нещо не бяхме обсъждали през последните три години. Бяхме дискутирали неща, свързани със златните правила, фискалната спогодба, хармонизацията на данъците, конкуренцията и т.н."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки