Цецомобилите платени с пари от Шенген

Юлиан Христов 19 април 2013 в 17:34 3607 0

Автомобилът за подслушване. Снимка:
Автомобилът за подслушване. Снимка: "Дневник"

Автомобилите за подслушване са платени с пари по инструмента Шенген през 2010 година.

Обществената поръчка е открита през октомври 2009 година, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Поръчката е за „доставка на специализирано оборудване за електронно проследяване, подслушване и наблюдение“. Според обявлението за възлагането на поръчката от МВР са пояснили, че исканата техника представлява система за наблюдение. В спецификациите на поръчката е описано, че в нея е включена и доставката на система за прихващане на IMSI & IMEI.

Това са уникални индентификационни номера, чрез които мобилните телефони могат да бъдат засечени чрез сателит или GSM клетките по цялата страна. Тези идентификационни номера се използват за откриване на открадните телефони, като позволяват да се определи с точност физическото местонахождение на апарата.

Договорът за доставка на оборудването е сключен през февруари 2010 година с фирма „Лирекс БГ ООД - Ломини ООД“. Стойността на доставката е 1,447 млн. лв. без ДДС, като парите са европейски.

Според договора фирмата се задължава да достави исканото оборудване, да го инсталира на съответните автомобили и да обучи служителите как да боравят с техниката.

Изпълнението по договора обаче било забавено с шест месеца, като основание за това е посочен „отказ за експорт на софтуерна функционалност“, като е посочено, че вина за това не носи изпълнителят на поръчката. По задание тя е трябвало да бъде изпълнена за 4 месеца. В крайна сметка автомобилите са били готови да "слухтят" по улиците на града окончателно през юни 2010 година.

Спецификациите на исканата техника ясно показват, че тя може да извършва подслушване - нещо, което беше отречено от главния секретар на МВР Калин Георгиев само преди дни. В ефира на БНТ той категорично заяви, че апаратурата не може да извършва "секретно запис на глас" и с нея не може да се подслушва. По думите му техниката е нова, но той нямал право да каже, кога е получена и какви са точните й спецификации. 

В изискванията към техниката в поръчката е записано, че тя трябва да записва едновременно 4 разговора на абонати на клетъчни телефони, прихванати от системата и посочени от оператора, независимо дали са входящи или изходящи. Също така се изисква техниката да може да проследява и съдържанието SMS-и

Посочената компания Лирекс е спечелила и доставката по друга поръчка, направена от правителството на Станишев. Тогава са поръчани подслушвателни устройства и камери за видеонаблюдение на стойност близо 689 хил. лв. 

За момента все още не са ясни резултатите от проверката на прокуратурата. След първоначалните резултати по проверката шефът на отдел 04 в СДОТО (Специализираната дирекция “Оперативни технически операции”) Радко Димитров ще бъде разследван заради опит да саботира прокурорската проверка. Димитров се опитал да разглоби с отвертка харддиск с информация за незаконни подслушвания, заради което може да бъде подведен под отговорност и да получи между 1 и 5 години затвор.

Прокуратурата е изискала записите, които са направени от специализираната техника, но не от МВР, а от фирмата, която е изработила апаратурата. Техниката позволява всеки направен от нея запис да се препраща и съхранява автоматично освен в масивите на МВР, но и на въпросната фирма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови