Плевнелиев: Дано твърденията за подслушването издържат в съда

Елица Мартинова 22 април 2013 в 17:06 2267 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

„Много се надявам твърденията за нерегламентирано подслушване да се материализират в конкретни доказателства и проверки, които могат да бъдат защитени и в съда”, каза в понеделник пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Той отказа на този етап да коментира достоверността на сигналите за нерегламентирано подслушване. Президентът обаче изрази надежда, че не става въпрос за „предизборна партенка”, като подчерта, че би било жалко „ако българските политици вярват, че компроматите са добър начин да станат важни”.

По думите на Плевнелиев топката с подслушването е изцяло в полето на прокуратурата.

„Дали е имало предпоставки за нерегламентирано подслушване зависи днес и от прокуратурата. Тя трябва да излезе със своите анализи. Същевременно ние ще се съобразим с тях, служебното правителство каквото може ще направи да пренапише правилата вътре в МВР, в други институции, ако е необходимо”, заяви Плевнелиев.

Президентът коментира, че в държавната машина са налице много проблеми, които предстои да бъдат решени.

„Нека го кажем много ясно: Не сме перфектни, но искаме да подобряваме системата. Искаме да се учим от грешките си”, каза Плевнелиев.

Той обясни, че не е изненадан от становището на САЩ за ситуацията в България, но изрази надежда, че следващото 42-ро Народно събрание ще работи усилено за преодоляване на пропуските в законите и за тяхното спазване.

„Не само американските власти, но и Европейският съюз, както обаче и вътре в България, ние съзнаваме, че имаме проблем. Една част от решението на проблема е да посочиш проблема. Самият аз също го направих и вярвам, че в следващото 42-ро Народно събрание ще имаме и конкретни дебати по тази тема. Не е нито първият, нито последният проблем, с който българските институции трябва да се справят”, оптимистичен бе президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки