Частните болници се включват в протеста срещу НЗОК

Вероника Шербанова 26 февруари 2013 в 17:31 2338 0

Д-р Явор Дренски
Д-р Явор Дренски

Лекарите от частните болници ще се включат в протеста на Българския лекарски съюз срещу лимита на клиничните пътеки, наложен от Здравната каса.

Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски.

Обяснението на Пламен Цеков, че лимитът е наложен заради новите болници, които са предимно частни, е несериозно, посочи д-р Дренски.

Орязването на частните болници към момента е между 35 и 40%, като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е заплащала клиничните пътеки за цели тримесечия. В болниците "Токуда" и "Сердика" например такива са хематологията и онкологията, а в "Св. Богородица" - ендокринната хирургия, допълни той. 

Лекарите от частните болници настояват за оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков и за премахване на лимита на клиничните пътеки. 

Когато стана управител на Касата, Цеков обеща да възстанови принципа "парите следват пациента", което означава болниците да получават пари в зависимост от броя на пациентите. Очакваме той да изпълни обещанието си, обясни д-р Дренков. 

Сред исканията на Сдружението на частните болници са възстановяването на автономността на Здравната каса и на сметката на Касата в БНБ, увеличаване на контрола от страна на Надзорния съвет на НЗОК и пациентските организации. 

Според тях в България трябва да съществуват и допълнителни доброволни здравноосигурителни фондове. Това ще увеличи конкуренцията между болниците и ще подобри качеството на предлаганите услуги. 

Срещу лимита на клиничните пътеки се обявиха Българският лекарски съюз и болници в София и цялата страна. Лекарите ще излязат на протест пред сградата на НЗОК в 16 ч. в четвъртък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!