bTV – след натиска, преди истината

Последна промяна на 19 юни 2012 в 21:15 4351 11

Вики Политова. Снимка: bTV

Липсва каквото и да е правно основание да се търси обяснение за законно придобито лично имущество на изпълнителен директор на частна компания.

Това пише в становище на най-голямата частна телевизия у нас, озаглавено „bTV няма да се поддаде на опити за натиск върху редакционната политика на медията“.

Никъде в становището обаче не се опровергава изнесената от сайта bivol.bg информация, че председателят на Управителния съвет и генерален директор на bTV Media Group Вики Политова притежава 190400 акции в Първа инвестиционна банка.

Политова е съпруга на Евгени Луканов - член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог, написа в понеделник bivol.bg.

Втори ден Вики Политова не отговаря на обажданията на OFFNews и отправената покана от нас за кратко телефонно интервю. Потърсихме генералния директор на bTV Media Group не само заради публикацията в bivol.bg, но и заради нетипичния медиен конфликт, на който сме свидетели през последната седмица - не конкретно между две или повече медии, а между природозащитници и bTV.

Всъщност bTV Media Group избира и особен начин за отговор след изнесената от bivol.bg информация.

Медията не отговаря на сайта, а на лидерa на популистката формация „Атака“.

Публикуваме и пълния текст на становището:

Изказванията на председателя на политическа партия „Атака” Волен Сидеров на пресконференция от 18.06.2012 г. за пристрастност на медията bTV заради притежавано от г-жа Политова лично имущество са абсолютно нелогични и популистки. Липсва каквото и да е правно основание да се търси обяснение за законно придобито лично имущество на изпълнителен директор на частна компания. Следователно, изявленията на Сидеров са единствено с цел да се упражни натиск върху редакционната политика на bTV чрез грубо изопачаване на факти, в опит за увреждане на доброто име и репутацията на ръководен служител на компанията и накърняване на авторитета на медията като цяло.

Оказването на натиск върху свободна медия е несъвместимо с принципите на демократичното общество. Изричната конституционна забрана за цензура върху медиите прави недопустима каквато и да е намеса в дейността им от страна на парламентарно представени политически партии - както чрез пряко въздействие, така и чрез неформални способи за публичен натиск върху редакционната политика.

Независимостта на електронните медии и журналистите, работещи в тях, е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за радиото и телевизията, и е принцип на работа в bTV. Съдържанието на излъчваните в програмата новини и актуални предавания се определя единствено от интереса на зрителите и според независимата преценка на работещите в медията журналисти. Доверието на зрителите към bTV е най-голямата ценност за медията и доказва, че телевизията е разпозната като безпристрастна и независима. Вярваме, че нашата аудитория ще разпознае популисткия характер на изказаните обвинения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2012 в 12:26

Ами...край с bTV. :)

Сега ще бъдат изкарани всички кирливи ризи на всички свързани пряко и косвено с bTV. Да не мислите, че другите медии няма да помагат за унищожаването (в см. ползата за всички други медии, естествено) на bTV - разбира се, че ще помагат.

А че bTV е вмирисана отвякъде телевизия - това е безспорно!

25.06 2012 в 09:36

Мен много повече ме подразниха Дневник.бг, които се втурнаха с пълна сила да бранят интересите на Иво Прокопиев в зелените организации. Лицемерие и наглост е да коментираш чуждата обективност като нам си насран в корпоративни поръчки за целенасочено отразяване.

20.06 2012 в 12:47

Или си от платените драскачи из мрежата или прозорливостта ти не стига по далеч от носа ти.

20.06 2012 в 08:53

Ххахаааа!
Ей такава помия не бях чел скоро!!! Много ме зарадвахте, битивитууу!!! Създадохте ми настроение рано-рано! :))))
"...пристрастност на медията bTV заради притежавано от г-жа Политова лично имущество са абсолютно нелогични и популистки..." сиреч, не е логично, като имаш материален интерес някъде, да си го защитаваш с всички средства, логично е....а да да не забравя, и непопулистко, колкото повече акции имаш някъде, толкова повече да не ти пука за тях!!! Евала битивиту, направо ми отворихте очите!!!

20.06 2012 в 02:43

Пич, от екрана ти предлагат да се потурчиш в мека форма, без Батак. Щом те кефи - твоя си работа.

Номерът със задружието в бандата също е естествен, аз поне нямам въпроси.
А виж защо им е толкова хилав кризисния пиар, при толковато им пари - верно е странно.
Лъжат че имат пари, или са пребозали сериали, или нещо друго ...
Седим, гледаме с любопитство ...

20.06 2012 в 02:08

Любето, ти да не си ходил лично да миришеш всичките 3000+ протестиращи, та знаеш, че миришат? Завидно усилие!

19.06 2012 в 23:50

И да не вземете да си помислите сега, че ако си "скип"-нете /махнете/ небиТВ от домашното дистанционно, там на някой ще му се развали рахатя.
Не юмрука народен, а кесията рекламна определя нещата в медиите - като се намерят доблестни рекламодатели, които си спрат ош-беша с тази ТВ, тогава там ще усетят дебелия. И, примерно, ББ да извика г-на Гергова и да му се поскара - той пък надолу по веригата на заплатите и комисионните.
Иначе всичко е много шум за нищо /не съм го казал аз/.

19.06 2012 в 21:53

В белите държави му казват конфликт на интереси. В случаят просто БТВ не може да отрази обективно протеста.

19.06 2012 в 21:50

Смях, защо когато решат да отговарят публично на кофти въпроси, се заема една странна тактика. Винаги се казва ама това не е вярно или оправдания и след това се започва нещо като автореклама. Ние сме еди какви си, еди що си и т.н. Сякаш е умряла циганката, която ги хвали.

19.06 2012 в 21:32

Е, и? Малко не ми е ясна целта на статията.... Шефка на частна фирма си купила дял в банка. Ами нали мъжа й работи там, що да не си купи? Всичко това ми прилича на една атака срещу бТВ или пък може би срещу банка ПИБ, като целта е бТВ да се използва
 
X