bTV – след натиска, преди истината

19 юни 2012 в 21:15 5048 11

Вики Политова. Снимка: bTV
Вики Политова. Снимка: bTV

Липсва каквото и да е правно основание да се търси обяснение за законно придобито лично имущество на изпълнителен директор на частна компания.

Това пише в становище на най-голямата частна телевизия у нас, озаглавено „bTV няма да се поддаде на опити за натиск върху редакционната политика на медията“.

Никъде в становището обаче не се опровергава изнесената от сайта bivol.bg информация, че председателят на Управителния съвет и генерален директор на bTV Media Group Вики Политова притежава 190400 акции в Първа инвестиционна банка.

Политова е съпруга на Евгени Луканов - член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог, написа в понеделник bivol.bg.

Втори ден Вики Политова не отговаря на обажданията на OFFNews и отправената покана от нас за кратко телефонно интервю. Потърсихме генералния директор на bTV Media Group не само заради публикацията в bivol.bg, но и заради нетипичния медиен конфликт, на който сме свидетели през последната седмица - не конкретно между две или повече медии, а между природозащитници и bTV.

Всъщност bTV Media Group избира и особен начин за отговор след изнесената от bivol.bg информация.

Медията не отговаря на сайта, а на лидерa на популистката формация „Атака“.

Публикуваме и пълния текст на становището:

Изказванията на председателя на политическа партия „Атака” Волен Сидеров на пресконференция от 18.06.2012 г. за пристрастност на медията bTV заради притежавано от г-жа Политова лично имущество са абсолютно нелогични и популистки. Липсва каквото и да е правно основание да се търси обяснение за законно придобито лично имущество на изпълнителен директор на частна компания. Следователно, изявленията на Сидеров са единствено с цел да се упражни натиск върху редакционната политика на bTV чрез грубо изопачаване на факти, в опит за увреждане на доброто име и репутацията на ръководен служител на компанията и накърняване на авторитета на медията като цяло.

Оказването на натиск върху свободна медия е несъвместимо с принципите на демократичното общество. Изричната конституционна забрана за цензура върху медиите прави недопустима каквато и да е намеса в дейността им от страна на парламентарно представени политически партии - както чрез пряко въздействие, така и чрез неформални способи за публичен натиск върху редакционната политика.

Независимостта на електронните медии и журналистите, работещи в тях, е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за радиото и телевизията, и е принцип на работа в bTV. Съдържанието на излъчваните в програмата новини и актуални предавания се определя единствено от интереса на зрителите и според независимата преценка на работещите в медията журналисти. Доверието на зрителите към bTV е най-голямата ценност за медията и доказва, че телевизията е разпозната като безпристрастна и независима. Вярваме, че нашата аудитория ще разпознае популисткия характер на изказаните обвинения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!