БСП преброи 5 престъпления в записите от подслушването

Последна промяна на 29 април 2013 в 12:17 1018 0

Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, Снимка: БГНЕС

Най-малко пет престъпления в записите от подслушания разговор между експремиера Борисов, бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов съзря червеното острие Мая Манолова.

„На първо четене и без допълнителен анализ, всеки юрист би съзрял няколко престъпления – възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване. Това са минимум 5 състава на престъпления“ коментира Манолова и допълни: Така са ни управлявали досега, че съдебната система наистина е поставена на колене пред партия ГЕРБ.

Оставката на Кокинов като административен ръководител на Софийски градски съд и като прокурор Манолова определи като „нещо естествено“.

„Добре е, че поне един от участниците в тези разговори се опитва да съхрани достойнството си и да подаде оставка. Очевидно Кокинов е събрал и остатъците от достойнство, които има и поне с подаването на оставката си изпреварва това, което щеше да се случи във ВСС. Защото всеки юрист е потресен от съдържанието на тези записи“, допълни червеното острие.

Според Манолова прокуратурата трябва да стигне до дъното на сагата с подслушванията.

„Защото предположението, че Мирослав Найденов самостоятелно е правил записи за собствена употреба противоречи на всякаква логика. Никой записващ не би се самообвинил и самоуличил в извършването на престъпления. Така че най-вероятно става въпрос за подслушване чрез телефона на Мирослав Найденов. Очакваме най-накрая да бъде разплетена цялата история около мрежата за използване по незаконен начин на СРС", настоя Мая Манолова.