Британски доклад опроверга страховете от БГ наплив

05 април 2013 в 08:27 2189 3

Малко вероятно е да има наплив от български и румънски имигранти във Великобритание през 2014 г., когато ще отпаднат ограниченията за работа на граждани от двете държави.

Това е изводът на изготвен във Великобритания доклад от местния Национален институт за социални изследвания.

Имигрантите от България и Румъния ще дойдат на Острова в търсене на по-добра работа и по-висок стандарт на живот, а не с надежда да живеят от гърба на социалната система като "социални или здравни туристи", сочи изследването. Анализаторите пишат още, че очакват новите имигранти да са основно млади и несемейни, в добро здраве и поради това няма да натоварят особено местното здравеопазване и социалната система.

Българите, които вече живеят във Великобритания, са относително малко - 26 000, пише още в доклада. Румънците са около 80 000. Мнозинството хора и от двете националности са до 35-годишна възраст и като цяло са с малко по-добра професионална квалификация от имигрантите в останалата част на Европа.

Докладът е поръчан от Форин Офис. Цялостният извод в него е, че броят на очакваните имигранти след 2014 г. е "непредсказуем", но ефектът им върху социалната система ще е "умерен".

“Макар че интерестът към страната ни и имигрантският потенциал са голями предвид икономическите условия в България и Румъния, не се очаква Великобритания да е най-предпочитаната дестинация. Главните дестинации за емигриращите българи и румънци, откакто държавите им се присъединиха към ЕС, са Испания и Италия. Те отвориха границите си по-рано и имат сходства с езиците", се казва още в изследването. Прогнозите са българските и румънски емигранти да продължат да предпочитат Южна Европа за дълготрайно заселване. "В Испания и Италия обаче безработицата расте и икономическите перспективи са несигурни, което може да ограничи емиграцията натам", допълва изследването.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!