Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов: Дано Господ не ми позволи да се разочаровам от Цветанов

05 май 2013 в 19:06 9657 13

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Какво ще прави Цветанов без мен. Той е силен, когато и аз съм силен. И той го знае и го съзнава. Той винаги ми е бил помощник, и дано Господ не ми позволи да се разочаровам от него.

Това коментира експремиерът Бойко Борисов в безпрецедентно едночасово интервю в предаването „Всяка неделя“ на Нова телевизия.

Борисов коментира темата с подслушванията и има ли доверие в бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Експремиерът заяви, че ако се докаже, че Цветанов е разпореждал устно подслушвания, ще бъде изключен от партията. В момента обаче, нямало доказателства и се разчитало на лъжесвидетелстване.

За доверието и флашките

„Аз съм го гледал в очичките и съм му казал, че ако това е вярно, си заминава. Ако това, което той ми е казал, не е истина, веднага ще се разделя. Той сам ще си тръгне. Но нека го докажат“, каза Борисов. И допълни: "Той с цялата си душа ми е обяснявал, как да не му вярвам."

Борисов каза, че е говорил с Цветанов и му е обяснил, че подслушванията са тежък прецедент. „Това не трябва да се допуска, тази борса не трябва да се отваря, всеки човек става уязвим по този начин“, каза той. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че Цветанов никога не се е консултирал с него за това кого да подслушва. „Какво да послушвам Станишев? Какво ще каже, какво повече ще науча? Не ми е интересно“, каза Борисов. 

Борисов има доверие и в главния секретар на МВР Калин Георгиев и за него е категоричен, че не е разпореждал устно подслушвания. "Шефе, как да го направя, то не може да стане" - така Калин Георгиев обяснил ситуацията с подслушванията. Борисов обаче призна, че Цветанов е мнителен. "Той подозира всички. Във времето много, пъти излиза прав", обясни той.

Ще има борса за флашки, прогнозира експремиерът. „Сега, след празниците, нас ще ни ударят в последните 3-4 дена още по-силно. Те нямат скрупули. И това е проблемът, че в една демократична държава трябва да има рефлекс на политическите партии. Сега те ни гледат сеира. Това ще им се случи рано или късно и на тях. Това е абсолютна заплаха. Само искам да напомня на Станишев, още първите дни когато станах премиер, отговорни граждани донасяха най-секретните доклад на службите, адресирани до него. За това той носи 10-годишна отговорност да влезе в затвора. Тези хора му забиха ножа в гърба“, каза Борисов, припомняйки докладите, които бившия съветник в ДАНС Алексей Петров му донесе в първите дни от управлението на ГЕРБ. 

Според него и срещу лидера на БСП има компромати, с които някой го държи в зависимост.

Борисов призна, че изтеклите записи от дома му свалят авторитета на партията. „Аз вярвам, че има хора, които се влияят от това“, каза той и обясни, че всеки български гражданин има подобен език, какъвто има и той. „Човек, когато се събират с приятели, казва: първо децата да си легнат. Всеки се ядосва, псува, кара се с жена си. На всеки могат да му извадят от дома неща, от които ще му стане неудобно. Аз не искам да коментирам този разговор. В дома си се срещам със стотици хора. Имам единствено притеснения от това, че някой си позволява да влиза в домовете на хората и да подслушва“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази резерви за автентичността на изтеклите записи. "Аз не съм сигурен, че е направен запис. Може да е компилиран, може да е от различни разговори. Не знам от колко време къщата ми е била окичена с такива микрофони. Целта е да ни изкарат всички маскари. Не желая да коментирам нещо, което по никакъв начин няма да коментирам. Нерегламентирано не се коментира", каза той.

Борисов обясни, че при посещенията му в страната, никой не го е питал за подслушванията. „Това на никой не променя начина на живот, само подменят темата. Хората излязоха на улицата не заради политическата система и партиите, а заради високата цена на тока. От тогава няма стачки, а цените не са се променили. Тази тема ще излезе отново, и вместо политическите партии да говорят за това, дебатът се подминава“, обясни той.

Борисов оцени ходовете на прокуратурата по сагата със записите, като правилни, а в същото време, хората, които критикували избора на главния прокурор, сега също били доволни от него.

Има ли разцепление в ГЕРБ?

„В ГЕРБ проблемът с властта и управлението на партията не съществува. ГЕРБ е партия, която съм създал аз. ГЕРБ е партия, която създаде свои структури в страната. И ако в момента другите политически партии са зле, те нямат структури... Ако вземете листите на БСП ще видите един катастрофирал пиян, в Плевен, ако им сметнат автопарка на хора, които не са работили, е колкото пенсиите на Плевенски окръг... Аз съм строител. Това изисква много време. Партията тогава трябваше да бъде изграждана. Всеки иска да стане депутат, кмет, общински съветник. Тези хора трябва някой да ги слуша. Тези хора се карат, винаги има недоволни, а Цветанов е кошчето за душевни отпадъци на тези хора. В ГЕРБ проблем за това кой да е лидерът, няма. Цветанов идва при мен, аз казвам: „Да, не, да не“, обясни Борисов. 

Нападките от страна на бившия депутат Емил Димитров Борисов коментира с това, че всеки, който не е в партията, може да прави каквото иска. "След като не е в нашите листи и в партията, може да си прави каквото си иска. Той реши да прави свой проект. Всеки, който не е в партията, ми е безразличен", коментира Борисов, като не изключи зад нападките срещу ГЕРБ да има и реваншизъм. 

От медиите нищо не съм искал, а ми ги приписаха

Сега съм никакъв, сега съм гражданин, мога да си говоря, мога да не си говоря. Така бившият премиер коментира обвиненията, че медиите са били зависими от правителството. "Оказва се, че собствениците влияят върху медиите, за да влязат в схема с определена политическа партия. ГЕРБ стана неугодна през годините и изведнъж всички скочиха срещу нас", коментира Борисов, който поиска неправителствените организации, които твърдели, че има диктатура и няма свобода на словото, да му се извинят, защото ГЕРБ не е имал "абсолютно никакъв контрол върху абсолютно всякакви медии".

По-голяма демокрация в нашето управление не е имало, каза още той и даде за пример нападките срещу ГЕРБ в Шоуто на Слави, в което четири години наред се сипели обиди, след като той, като кмет, не позволил на водещия на предаването да строи мол в парка на НДК. След като получил отказ, Бориов получил букет бели рози. В същото време в bTV, в "предаването на г-жа Пръмова" (продуцентът на "Лице в лице", етървата на Меглена Кунева, бел. ред.) се въртели едни и същи гости, като Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, а единият водещ в предаването е бивш говорител в правителството на НДСВ. 

"Аз в този свят ден много съм огорчен от Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, защото те идваха при мен много пъти", коментира той и обясни, че и журналистката Велислава Дърева е идвала при него да иска пари за задържаните български медицински сестри в Либия. 

Без ГЕРБ България ще катастрофира

Борисов прогнозира, че след изборите идва тежък период за България, защото за Европа следват най-тежките години. "Всеки, който вземе властта и управлява следващите 6 месеца или година, ще е политически труп. Във Франция 27% безработица, в Кипър - просто я съсипаха държава, Гърция – 27% безработица. Разбирате ли какво ще стане в България в следващите месеци", обясни той.

Борисов каза, че е дал оставката си защото се е обидил и трудът на правителството е останал недооценен. "Ние бяхме горделиви, това е порок. Бяхме много силни, печелехме всичко, но малкият човек -  администрацията не беше достатъчно загрижена", обясни той. "Искам прошка за това, че бяхме горделиви. За това, че народът ни даде сили. Успехите ни опияняваха. Имаме воля да търпим още в тази криза, да работим. В противен слуай, България ще катастрофира", коментира Борисов и заяви, че следващото правителство, каквото и да е то, трябва да носи отговорност, а ГЕРБ били готови да помагат и в опозиция. "И като опозиция мога да помагам да градят", каза той.

"Дянков направи много грешки, но има една голяма заслуга, че в момента държим показатели, равни със Швеция и Германия", коментира Борисов. 

По думите му за първи път в историята една партия след 4 години управление остава по-силна и усилията на всички партии били насочени към това изборите да бъдат оспорени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews