Борисов: Били обеднели хората, а в банките - рекордни спестявания

Последна промяна на 05 октомври 2012 в 09:44 4332 11

Аз съм готов с всеки да седна да говоря, но не може на бялото да кажеш черно. Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората нали отнякъде са дошли тези пари.

Това заявява на последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Той коментира одобряването на финансирането за доизграждане на пътя Смолян-Кричим. Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че пътят не може да бъде използван, заради недовършени ремонтни дейности. От това пътят бил опасен за преминаващите автомобили. 

Според Борисов опозицията разчита на това, че кабинетът му е улисан в работа и затова от БСП говорят лъжи.

„И той излиза (Сергей Станишев – бел.ред.) и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост”, заявява Борисов.

Премиерът Борисов дава това за пример за безотговорност на предходното правителство. 

"Ако искаш да покажеш нещо, което е направено, проектирано, построено донякъде, на свръхнекомпетентност и опасно за човешкия живот, възможно най-скъпото, трябва да ги заведеш там. И тази сутринта го чух в парламента. И чувам – да се видели какво ГЕРБ направили на Цанков камък и как го достроили. Представяте ли си това каква наглост, какъв наглец трябва да бъдеш.!? Или да говориш 40 минути по Националната телевизия и да кажеш: „аз нямам достъп до телевизията”.!? Всеки си говори каквото му дойде на акъл вече. Безотговорно говорене. И претендират за политическа класа", коментира Борисов.

Той припомня постановление на предходното правителство, с което е решено да се вдигнат пенсиите в навечерието на изборите през 2009 година. Премиерът се обръща към министрите с молбата това постановление да бъде размножено и "размахвано". "Ние предизборно щели сме да вдигаме пенсиите.!? Но ние от първия ден, в който дойдохме ги вдигнахме. Следизборно вдигнахме пенсиите. И това постановление го размножете в по-голям формат, социалният министър да го вземе да го раздаде на депутатите в парламента, когато се обадят на тази тема да го извадят в парламента всичките и да го покажат. Е, това е наглост – тръгвайки си да вдигнеш пенсиите и да кажеш, че си вдигнал пенсиите, а ние да ги плащаме от първия ден, това правителство. Но той разчита, че обикновеният човек е забравил за това нещо или не го е чул. Затова го размахвайте и го показвайте", казва премиерът.

Борисов дава още примери за недобре свършена работа по важни инфраструктурни проекти.

"Лили Павлова, още веднъж искам да отидеш в парламента и да им кажеш какво е направено за този път, какво е заварено, как, колко е опасно. Той и в момента се е свлякъл. И снимки им покажи, как се свличат скалите, защото откосите са ги направили по-вертикални, за да откраднат повече пари. Въобще липсва укрепване на този планински масив. Че е избран най-грешният маршрут. Аз и там заведох журналисти, спомняте си, и им показах това, което виждат. Било е планина и коларски, горски, черен път с коловози. Казвам им, че това не е горски път, това е асфалт и те го имат записано. От тунела нататък всичко беше горски път. И ние какво трябваше, да не го достроим?! И този язовир за милиард да стои неизползваем!? Нали тогава помните дилемата.

Същото беше с АМ „Люлин” – или трябва да я достроим или еди какво си, да няма магистралата. И Водното огледало, ако не бяхме дали в Кърджали тези 30 милиона ще ни осъдят и пак ще ги дадем да го достроим. За Дунав мост 2 – абсолютно същото. Просто на всяко тяхно такова изказване, защото те разчитат, че ние улисани в работата няма да ги чуем, което е факт. Аз разбирам ден-два след това какво бил казал. В момента, в който се изкажат по тема на министерствата – веднага след тях пресконференция и го обяснявате, веднага!

Да видят Летище София, където ни осъдиха за 40 милиона долара, откъде да ги платим?! Единият продаде „Балкан” с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим 40 милиона долара. И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост", завършва Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2012 в 21:48

"разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост”, завършва Борисов." Пропуснал е само "скромност" да добави.

06.10 2012 в 20:33

Досега аз по-скоро виждам ГЕРБ като лош стопанин на оставеното му наследство. А то дали е добро или лошо е въпрос, който няма значение при създадените обстоятелства. Лошият собственик си е лош собственик.

06.10 2012 в 01:24

Човекът си вярва - значи не е лъжец ...
И на клинична психиатрия не прилича - демек не е аслъ луд. Ама такова изтрещяване като неговото, не е било от времето на Иван Костов, който вече доказа че маниакалните личности са опасни за държавата и населението.
Лоша работа ...

05.10 2012 в 22:26

Няма толкова нагъл човек........... Няма..... Иде бойковата зима, а тоя се опитва да ни убеди, че сме забогатели..... Или е луд, или е безпардонен лъжец!

05.10 2012 в 14:46

Мизерията като битие
Материал на „Дойче веле“
Мизерията в България се е превърнала в битие, начин на мислене и перспектива. За прекалено много хора. Те не могат да си позволят разходи за облекло, образование, култура. Но когато няма и за храна, какъв е този живот?
На специално организиран празник по повод Международния ден на възрастните хора, социалният министър Тотю Младенов пожела на българските пенсионери да бъдат „здрави, активни и търпеливи“. И като своеобразен „десерт“ им сервира обещанието на своето правителство да увеличи всички пенсии средно с малко над 9% от 1 април догодина. Средната пенсия в страната сега е около 130 евро, което означава, че през изборната 2013-та средностатистическият пенсионер ще получава по 11евро отгоре.
Дори повече – по случай провъзгласената от ЕК „Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията“, до края на идния април, сиреч до навечерието на предизборната кампания, в цялата страна ще функционират 134 обществени трапезарии, където повече от десет хиляди възрастни европейски граждани от България и над 1200 деца всеки ден ще получават безвъзмездно топъл обяд през зимния период.
Месото стана лукс
Само месец по-рано финансовият министър Дянков констатира по телевизията, че на пенсионерите им се иска да имат средните за Европа пенсии, което обаче нямало как да стане в един мандат, а само в два…Многозначително и ясно!
През юни, в тримесечен доклад на ЕК за заетостта и социалната политика беше отчетено, че повече от половината българи търпят материални лишения, и че страната е водеща в класацията на ЕС по този показател. Според европейските критерии, човек живее в лишения, ако не може да си позволи поне три от девет основни стоки и услуги. Оказа се, че повече от половината българи имат проблем да си плащат битовите сметки, да купуват месо или риба, да притежават нови дрехи, както и поне един резервен чифт удобни обувки.
Европейската статистика отчете също, че страната е на първо място по ниска производителност на труда и по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. Констатациите бяха потвърдени и от българската официална статистика. Наскоро тя огласи данните от изследване за индикаторите на бедността. Те сочат, че само за година мизерстващите българи са се увеличили с нови 620 000 души като относителният дял на бедните сред пенсионерите и безработните е най-висок.
Скритата безработица доближава България до най-затъналите в ЕС
Твърде показателни са и данните за безработицата в България. В еврозоната тя е на ниво 11,4 на сто, докато в България през летните месеци юли и август без работа са били 12,5% от населението. В същото време Българската стопанска камара излезе със свои данни, които сочат, че ако се отчетат и обезнадеждените и нерегистрирани в трудовите бюра българи, реалното ниво на безработицата е 20,2 на сто. А този стряскащ процент доближава финансово стабилната България до разтърсваните от дълговата криза страни като Испания, с безработица от 21 на сто, и Гърция – с 25 на сто!
Статистически данни на Евростат доказват, че през двете десетилетия на икономически преход в България, бедността и оскъдицата са придобили трагични измерения. Мизерията се е превърнала в битие, в начин на мислене, в перспектива. Отдавна средният българин е лишен от възможността да планира бъдещето си, тъй като основната му цел е да оцелее в поредната криза, при поредното правителство, през поредната зима, в условията на поредната ескалираща скъпотия и повсеместни ограничения. Което обяснява защо броят на българите, които остават да работят и живеят в чужбина, набъбва постоянно.

05.10 2012 в 14:31

Неточното цитиране на нашият славен премиер води до разнопосочност и объркване.
Как трябва да е правилното заглавие: "Бил СЪМ обеднял, а в банките ИМАМ рекордни спестявания."
Ха сега някой да каже, че не е съгласен. Ама само с г-н Славният премиер ли е така?
Хайде една проста сметка. От 2-3 години насам, на почти всички "стратегически" и "национално отговорни" бизнесмени им изтекоха приватизационните договори и задължения. Започна масово затваряне на предприятия и нарязването им за скрап. Започна и масова разпродажба на парчета земя или сграден фонд. Всичко това създаде едни "мъртви" пари, които тези много национално отговорни биснесмени тъпчат в банките. Толкова яко тъпчат банките, че изтеглените от банките пари от съкратените и безработните даже не се забелязват. А те не са били и толкова много.
Започна голямото плюскане на свинско със зеле. Нещо повече, за близо 70% от българите това зеле, дори не е зеле. Само за 25% е зеле, а за останалите 5% е свинска пържола без зеле.

05.10 2012 в 14:01

Сигурно има рекордни спестявания. Сега кажи КОЛКО точно хора има спестявания и колко от тях са над 20 000 евра.

05.10 2012 в 13:35

1. Ако нямаше валутен борд, досега да сме фалирали няколко пъти.
2. Постъпленията се гледат като цяло, а не на глава от населението.
3. Аз получавам същата заплата, която получавах и 2005г., ама цените не са от тогава...
и
4. Не ми е виновен ГЕРБ, БСП, СДС и т.н., аз съм си виновен, че загнивам и пропилявам най-хубавите си години тук :( ... уви.

05.10 2012 в 12:46

Допълнително идва и подесещането че зад граница има едни 3 млн българи които пращат паричен ресурс на родители и роднини... които трупат трупат за тази зима дето иде.

05.10 2012 в 12:12

"Борисов: Били обеднели хората, а в банките – рекордни спестявания"

Кажи го направо, какво го овърташ. Откакто с мутренската банда заграбихме властта в България, матряла богатее ли, богатее. Ще пръсне банките от спестявания.