Барозу: България да влезе в Шенген възможно най-скоро

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 08:12 4620 8

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕРА/БГНЕС

„България и Румъния трябва да получат възможност да влязат в Шенген възможно най-скоро”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред БНР.

На фона на новината, че Великобритания ще спре сезонната работа за българи, Барозу коментира и въпроса със свободния достъп на страните-членки до трудовия пазар в Европейския съюз. По думите му свободното движение на хора е основополагащ принцип за идеята на ЕС и може да бъде поставян под условие.

„Това, което искам да знаят българите, е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни”, коментира Барозу.

По повод продължаващите вече трети месец протести в България Барозу подчерта, че Европейската комисия уважава демократичното развитие за всички страни-членки, но подчерта, че хората трябва да съзнават сложната икономическа обстановка.

„Разбира се, уважаваме всички демократични развития във всяка страна-членка, но всички трябва да разберат, че живеем в изключителна икономическа обстановка, в която политиците трябва да показват голямо чувство за отговорност и да си дават сметка колко е важна стабилността”, смята Жозе Мануел Барозу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови