Българи в Кипър съдят шефа си, оставил ги да спят три седмици на паркинг (видео)

Юлиан Христов 01 юли 2013 в 12:55 2494 0

Българите три седмици спят на паркинг пред магазин в Никозия. Снимка: Български новини
Българите три седмици спят на паркинг пред магазин в Никозия. Снимка: Български новини

15 българи от Кипър ще съдят бившия си работодател, след като останаха без подслон и без работа.

Три седмици сънародниците ни бяха принудени да спят на паркинг пред магазин в Никозия. Те не получиха заплатите си за месец и половина, след което работодателят им поставил условие да продължават да работят или да си ходят, без да получат полагащите им се пари.

Пред OFFNews един от пострадалите българи Боян Милев обясни, че освен, че не им плаща, собственикът на пералня “Лампси” в Никозия е заключил багажа им и те нямат достъп до него.

В неделя пък сънародниците ни е трябвало да напуснат временното си убежище на паркинга. Магазинът, към който принадлежи съоръжението, е отдаден под наем. До този момент българите срещали разбирането на собственика на мястото, който им предоставил безвъзмездно достъп до тоалетната в магазина. От понеделник българите са пръснати в домовете на други наши сънародници.

Работодателят пък се издирва от местните власти, тъй като след разгласяването на случая, той се е укрил.

Те още нямат отговор на въпроса дали ще получат парите си от некоректния работодател. Боян Милев твърди, че единствено българите били подложени на подобно отношение. Във фирмата работили и румънци, и нигерийци, които обаче получавали редовно заплатите си. Той разказа, че собственикът на пералнята намирал всякакви поводи, за да се заяде с българските работници. Веднъж им казал, че не е доволен от работата им по определена поръчка, друг път пък ги упрекнал, че работят бавно.

Милев не знае защо към сънародниците ни има подобно отношение, но българите са твърдо решени да търсят правата си. Освен от българското дипломатическо представителство в Кипър, те са потърсили помощ и от местна правозащитна организация, чийто адвокати са подготвили първите стъпки за завеждане на дело. Милев обаче е скептичен, защото смята, че върху организацията се оказва натиск, така че случаят да не стига до съд. За това българите очакват помощ и от външни правозащитни организации, които са готови да помогнат.

Срещу този работодател имало и други сигнали за некоректно отношение. Българите са подали жалби до всички възможни институции, които могат да помогнат.

От българското Външно министерство обясниха за OFFNews, че са запознати с подробности по случая от самото му начало. Българското посолство следи случая и е в постоянен контакт с 15-те българи. Посланикът ни в Кипър Веселин Вълчев е пратил две ноти до кипърското Министерство на външните работи. С нея той настоява да бъде информиран за това какви действия са предприети от институциите по случая. Той се е срещнал с постоянния секретар на кипърското социално министерство, където е получил уверение, че по случая е ангажирана Инспекцията по труда. Включително и тази сутрин е имало среща на българския консул с представители на няколко институции, които се занимават със случая. 

Вестникът за българи в чужбина „Български новини“ съобщава, че пералня “Лампси” е посетена от тричленна комисия от социалното министерство – представители на Службата по трудови отношения (Инспекцията по труда) и Службата по социално осигуряване. Според изданието при неизплащане на дължимите суми от работодателя ще се задвижи процедурата по завеждането на дело срещу работодателя в специализирания Съд по трудови отношения.

Проверка в Службата по социално осигуряване е установила, че некоректният работодател не е плащал и осигуровки за българските работници за различен период от време. Той не е правил и вноски в Централния фонд за отпуските, като е декларирал, че той ще изплаща сумата за годишния отпуск (каквато законова възможност има), но не е правил това и някои от хората получават пари за отпуските си за повече от 5 години. Дължимата и неизплатена сума за отпуските също ще бъда включена в иска към собственика, който ще бъде внесен от Инспекцията по труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови